Annons

Stockholmshotell i samarbete mot sexköp

zoom Frida Larsson, Hotel Manager på Hotel C Stockholm. Foto: Pressbild
Frida Larsson, Hotel Manager på Hotel C Stockholm. Foto: Pressbild
NYHETER. Över 300 000 kronor har hotellgäster som avstått städning på Nordic Light Hotel och Hotel C Stockholm bidragit med hittills i år.
Annons

Nordic Light Hotel och Hotel C Stockholm har startat ett samarbete med Talita, en ideell organisation som erbjuder sina klienter en väg ut ur prostitution. Varje gång en gäst valt bort rumsstädning har hotellen donerat en summa till organisationen. På så sätt har gästerna bidragit till att samla in 300 000 kronor hittills i år.

Inledningsvis var syftet att få bort sexköpare från hotellen, men i takt med att kunskapen ökat har också engagemanget vuxit.

– Det är hårda tider nu och det här samarbetet öppnar människors sinnen på rätt sätt, säger Frida Larsson, Hotel Manager på Hotel C Stockholm och initiativtagare.

Varför har ni valt att engagera er i just detta?

– Det började med ett behov hos oss. I och med pandemin, då vi hade omsättning av personal i receptionen, försvann viss personburen kunskap med de som slutade. Vi behövde få styr på det, för utan kontroll riskerar det att spåra ur.

Lockar centrala hotell till sig många sexköpare?

– Stora centrala hotell med ett större flöde av gäster är mer utsatta, men i takt med att vi lär oss mer vet vi att problemet är utbrett i stan, inte minst genom lägenhetshotell utan bemanning och mer anonyma boenden via Airbnb.

Arbetet mot sexköp inleddes med att en tidigare kollega med kunskap i ämnet undervisade i vad man ska vara uppmärksam på och hur man ska agera. Av säkerhetsskäl behöver hotellen veta vem och hur många personer som befinner sig i rummen och de har rätt att kräva identifikation. Nästa steg blev att kroka arm med Talita.

– Det som har hänt är att vårt fokus har skiftat från att få bort sexköpare till att se en hel grupp människor som behöver stöd. Det har bland annat lett till att Hotel C tar emot Talitas klienter för arbetsträning, med förhoppningen att det ska leda till jobb, säger Frida Larsson.

Hur många har ni kunnat ta emot?

– Talita har 6-8 boendeplatser men många av de boende är unga och går fortfarande i skolan. Så just nu har vi bara en här.

Hur går det?

– Jättebra och vi hoppas kunna anställa henne. Många som kommer är utsatta och vi är ofta en första plattform. Många känner inget självvärde och förstår till exempel inte att vi blir oroliga om de bara inte dyker upp en dag, utan att meddela oss.

Tror ni att samarbetet kan växa?

– Vi är öppna för det, och har till exempel funderat över vad vi kan göra för Talitas personal. För vår del känns det som att det här samarbetet har gett oss en mycket mer empatisk arbetsplats generellt, säger Frida Larsson.

Läs även om hur Göteborgs besöksnäring nätverkar för att motverka människohandel och prostitution.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...