Annons

Besöksnäringen i Göteborg i nytt nätverk mot sexköp

zoom Tasso Stafilidis
Tasso Stafilidis
NYHETER. Göteborgs stad, Polisen och Länsstyrelsen i Västra Götalands län bildar ett nytt nätverk ihop med besöksnäringen i regionen. Tillsammans ska de kämpa för att motverka människohandel och prostitution.
Annons

Nu tas nya krafttag för att aktivt bidra till att motverka människohandel och prostitution – med fokus på besöksnäringen och kulturbranschen. Startskottet blir konferensen ”Tillsammans mot prostitution och människohandel” som äger rum på Hotel Riverton i Göteborg tisdag 18 oktober. Målet är att nå ut till verksamheter som riskerar att utnyttjas för människohandel och prostitution, som hotell, restauranger och taxiverksamhet.

– Vi bjöd in till en liknande konferens för fem år sen, men då skapades ingen ordentlig plan för det fortsatta arbetet. Den här gången kommer vi att bilda ett nätverk för besöksnärings- och kulturaktörer inom destination Göteborg och Västra Götaland för att arbeta vidare långsiktigt, säger Tasso Stafilidis, strateg på destinationsbolaget Göteborg & Co.

En mörk baksida

Bakom initiativet står Polisen, Länsstyrelsen och Göteborgs stad – med representanter från Socialförvaltningen Centrum, Mikamottagningen, KAST-verksamheten, Göteborg & Co samt Regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel. Tanken är att nätverket ska fungera som en plattform för kunskaps- och erfarenhetsutbyte och underlätta för medlemmarna att upptäcka problemet, agera samt genomföra förebyggande insatser. Göteborg & Co kommer att driva och administrera nätverket men förhoppningen är att representanter från så många aktörer som möjligt inom besöksnäringen ska ansluta sig.

Senare kommer även en konferens riktad mot evenemangs- och kulturbranschen att arrangeras med samma syfte.

– Vi vet att det sker en ökning av sexköp i samband med stora event som festivaler, kongresser och idrottsevenemang. Arbetet vi bedriver för att locka hit besökare har tyvärr också en mörk baksida i form av ökad sexhandel och där måste vi ta ansvar, säger Tasso Stafilidis.

 Informera om vad som gäller

Just erfarenhetsutbytet är en viktig del av nätverket. Om någon har testat en metod som gett resultat kan den effektivt spridas vidare. En enkel sak är till exempel att bli bättre på att informera om sexköpslagen.

– Ett dilemma är att det är tillåtet att köpa sex i många andra länder och där kan vi bli bättre på att informera hitresande om vad som gäller i Sverige. Genom små informationsinsatser, som att lägga till några rader i en evenemangsinbjudan tillsammans med annan praktisk information, går det att göra stor skillnad, säger Tasso Stafilidis.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...