Annons

Stordalen gasar med nya hotell

zoom Foto: Pressbild
Foto: Pressbild
NYHETER. Nyöppnade SeaU i Helsingborg följs av flera storhotell som The Weaver i Mölndal och Arenastaden i Solna. Petter Stordalen backar inte från utbyggnadsplanerna trots krisen. "Vi har den allvarligaste situationen i branschen sedan pandemin startade", säger han.
Annons

Den 14 februari öppnar Clarion Hotel SeaU i Helsingborg. Det är ett hotell precis vid kajkanten med 250 hotellrum, pool på taket, yogastudio och restaurang.

Tisdagen den 2 februari var det första dagen på jobbet för personalen och Petter Stordalen var på plats för att peppa de anställda.

Ni öppnar i Helsingborg, en ort som drabbats hårt av pandemin. Hur ser bokningsläget ut?

­– När alla vaccinerats i god tid till sommaren tror jag vi kommer att se en ketchupeffekt. Hela resenäringen ligger nere nu och vi har den allvarligaste situationen sedan pandemin startade. Vi får inrätta verksamheten efter det.

Kommer de anställda i Helsingborg att ha något att göra i början?

– Hotellet kommer att ha 150-200 anställda. Till en början är vi omkring hälften och alla jobbar inte heltid, säger Petter Stordalen.

SeaU är ett i raden av Stordalens planerade nya hotell. Totalt sju svenska hotell är på gång under 2021och de närmaste åren tillför hans hotellgrupp 3600 nya hotellrum i Sverige enligt en sammanställning i Fastighetsvärlden.

Kommer efterfrågan på hotellrum att vara tillräcklig?

– Det kommer att ta tid innan vi är tillbaka och det här är projekt vi planerade före pandemin. Vi följer de planerna.

Så ni kommer inte att senarelägga  några projekt?

– Vi har haft vissa förseningar i leveranser i Köpenhamn och Oslo. Men de svenska hotellprojekten går enligt plan där vi styr själva. Det finns projekt vi genomför tillsammans med andra, som Karlatornet i Göteborg där det varit problem med finansieringen. Men det är inget vi kan påverka

Vad baserar ni marknadsbedömningen på?

– Vi har sett olika analyser och vi tror att fritidsmarkanden kommer tillbaka först. Det är ett uppdämt behov av att resa och vi tror att det kommer en ketchupeffekt.

Räknar ni med att affärsresandet återhämtar sig till tidigare nivåer efter pandemin?

– Jag är helt säker på det – frågan är bara hur lång tid det tar. Det startar om 2022 men  det kan dröja till 2023-24 innan det bra. Det nordiska affärsresandet kommer tillbaka snabbare än det internationella.

Ser du någon risk för överetablering?

– Det jag kan kommentera är vår egen verksamhet men inte vad konkurrenterna gör. De hotell vi öppnar är unika.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...