Annons

Nya restaurangutbildningar ska säkra kompetensförsörjningen

zoom Lernia startar restaurangutbildningar för personer inskrivna på arbetsförmedlingen. Foto: Colourbox
Lernia startar restaurangutbildningar för personer inskrivna på arbetsförmedlingen. Foto: Colourbox
NYHETER. Redan 2021 ska Lernia starta restaurangutbildningar för personer inskrivna på arbetsförmedlingen på tio orter runt om i Sverige. Det handlar om arbetsmarknadsutbildning inom områdena kock, servering, bageri och konditori.
Annons

Fler arbetslösa ska kunna omskola sig till yrken i restaurangbranschen. Utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia vunnit en del av upphandlingen med Arbetsförmedlingen och planerar att köra igång redan i början av 2021.

– Det handlar om utbildning på minst tio orter i Sverige för de som vill jobba inom områdena kock, servering, bageri och konditori, säger Martin Bergsten, regionchef och branschansvarig för Lernia restaurang.

Arbetsförmedlingen identifierade ett ett stort personalbehov i branschen innan pandemin kom. Och behovet kommer med största sannolikhet vara stort även i framtiden.

–  I vanliga fall är det ett väldigt tryck på branschen, den ökar mest och har ett brett spektrum – allt från storkök och sjukhus till á la carte, säger Martin Bergsten och tillägger:

– Många av de anställda inom besöksnäringen har blivit tvungna att karriärsväxla nu på grund av pandemin då de har blivit uppsagda eller varslats. Och när pandemin är över kommer många restauranger stå utan personal, så behovet kommer att vara minst lika stort då som innan pandemin.

För inskrivna hos Arbetsförmedlingen

För att gå en av dessa utbildningar hos Lernia behöver man vara arbetslös och inskriven hos Arbetsförmedlingen.

– Denna typ av utbildningar brukar vara väldigt populära. Det finns en takvolym och en garantivolym på varje ort.

Hur många man kan utbilda på ett år i snitt skiljer sig stort, främst beroende på utbildningsortens storlek.

– Ju större städer, desto fler kan man utbilda. I Malmö kan man utbilda drygt 58 per år i snitt, i Östersund är den siffran 14 stycken. Det har också varit upp till varje utbildningsort att avgöra vilken eller vilka inriktningar som kan erbjudas.

Kombinera med yrkessvenska

Det som skiljer sig från en traditionell gymnasieutbildning är att de studerande endast läser restaurangämnen, inga andra ämnen. Däremot erbjuder man numera även yrkessvenska i kombination med utbildningen.

– Det är jättebra att det finns stödinsatser så att man kommer igenom utbildningen utan att hindras av språkbrister. Det finns ett nära samarbete mellan restauranglärarna och lärarna i yrkessvenska, så man kan exempelvis förbereda specifika lektioner med att gå igenom svåra ord, yrkestermer och så vidare.

Lernia har ett nära samarbete med branschen när det gäller praktikplats och att styra rätt person till rätt plats. Och framtiden ser onekligen ljus ut för de som går utbildningen, menar Martin.

– Vi har drivit restaurangutbildningar tidigare, det är många som söker. Och träffbilden är hög, nästan åtta av tio får jobb direkt efter slutförd utbildning.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...