Annons

Stort intresse för långsamt turistande

zoom Henrik Thomke, är projektledare för Slow Trips i Sverige.  Foto: Pressbild
Henrik Thomke, är projektledare för Slow Trips i Sverige. Foto: Pressbild
NYHETER. Nedre Dalälven uppmärksammas internationellt när projektet SlowTrips nomineras till priset Rural Inspiration Awards 2021. Den europeiska satsningen bygger – som namnet antyder – på långsam turism där småskalighet och hållbarhet står i fokus.
Annons

Henrik Thomke, som är projektledare för Slow Trips svenska del, säger att nomineringen är ett erkännande av den typ av medvetet resande som projektet står för. 

– Uppenbarligen finns det ett stort intresse för småskaligt turistande i ett långsammare tempo. Ett sådant här grepp ger fina möjligheter för lokala entreprenörer att visa upp och utveckla inhemsk kultur och landsbygdens äkthet. Det exakta upplägget på upplevelsen är upp till resenären, men grundstenen i SlowTrips är hållbarhetsaspekten. Ekonomiskt, socialt och ekologiskt, säger Henrik Thomke. 

Slow Trips, som utvecklats genom EU-lantvecklingsprogram Leader, finns idag inom områden inom sex europeiska länder – Sverige, Italien, Litauen, Luxemburg, Tyskland och Österrike. För att ingå i projektet behöver varje område uppfylla åtta grundläggande kriterier som förutom miljöaspekten bygger på respekt inför lokal kultur och natur. Därtill läggs även stort fokus på aktiviteter och historieberättande kring platsens traditioner och myter.

Variationen på reseupplevelsen är bred – i Nedre Dalälven rymmer projektet i dagsläget sju entreprenörer med aktiviteter inom allt från “Naturköket” till “Privat spa vid Älven”. 

– Vår målgrupp är generellt medvetna, kreativa och aktiva resenärer som söker upplevelser utanför de stora stråken. Men jag är övertygad om att den här typen av resande kommer öka mer och mer. Framtidens turist tänker ett steg längre och ställer djupare frågor kring hur deras resande påverkar miljön och platsen. Något som i sin tur främjar bygden – både i utvecklings- och bevarande syfte, säger Henrik Thomke.