Annons

Succé för förenklande checklista

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. För ett år sedan lanserades checklistan för hotell på verksamt.se och mottagandet i branschen har varit varmt. ”Det är jätteroligt att den har blivit så välanvänd på så kort tid”, säger Jenny Nordlöf, projektledare på Tillväxtverket.
Annons

Det är Tillväxtverket som tillsammans med SKL och Bolagsverket har utvecklat den checklista för hotell som samlar alla tillstånd på ett enda ställe.

Hur har checklistan tagits emot av hotellföretagen?

– Hittills har den använts över 3000 gånger, så användningen av checklistan är stor och det verkar finnas ett stort intresse och en nyfikenhet för att etablera sig i  hotellbranschen, säger Jenny Nordlöf, projektledare på Tillväxtverket.

Har användandet motsvarat era förväntningar?

– Ja, det har det! Det är jätteroligt att checklistan har blivit så välanvänd på så kort tid.

Innan tjänsten publicerades testades den på ett antal hotellföretagare som samtliga tyckte att den var till stor hjälp och gav den högt betyg, 4 eller 5 av 5 möjliga. En användare kommenterade listan anonymt: ”Jag ger den 5 i betyg. Ovärderligt verktyg om man inte gjort detta tidigare. Har aldrig sett något liknande. För de som kommer att använda det så kommer det vara ovärderligt

Även efter publiceringen har de synpunkter som kommit in till verksamt.se varit positiva, till exempel ”Den är bra och informativ” och ”Tydlig”. Svaren har kommit in via en enkät på verksamt.se som även visar att över 90 procent av de som använt checklistan för att starta hotell helt eller delvis har kunnat lösa sitt ärende. Samtliga användare tycker att verksamt.se generellt gör det helt eller delvis enklare att starta och driva företag.

– Vi ser också att många kommuner tycker att checklistorna är till stor nytta när de har kontakt med företagare. Det finns ju checklistor även för att starta restaurang, anordna evenemang och nu också för biodling och fiskodling.

Kan man även använda sig av checklistan om man vill starta ett campingföretag?

– Som checklistan ser ut just nu kan man inte det, men eftersom detta verkligen är en gren som växer stort i Sverige, så jobbar vi just nu tillsammans med Svensk Camping och Visita med att komplettera tjänsten så den funkar även för den som vill starta camping. Förhoppningen är att den här uppdateringen kommer senast i mars.

Länk till checklistan: https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/checklista-hotell/-/checklistor/guide/1010/1