Annons

Sverige häver restriktionerna

zoom
NYHET. Statsminister Magdalena Andersson gav glädjande besked under torsdagmorgonens presskonferens - alla restriktioner tas bort den 9 februari.
Annons

– Att restriktionerna tas bort är självklart glädjande och spelar en avgörande roll för att rädda jobb och företag och för att besöksnäringen nu kan återstarta. Samtidigt är krisen inte över. Många företag har saknat intäkter under lång tid samtidigt som de fortfarande väntar på att stöd ska betalas ut, säger Visitas vd Jonas Siljhammar i en kommentar till beskedet.

Restriktionerna hävs den 9 februari

– Det förbättrade kunskapsläget, läget inom vården och vaccinationsläget gör att restriktionerna kan slopas från den nionde februari, sa statsministern under torsdagsmorgonens direktsända presskonferens.

Krogen öppen efter kl 23

Nu hävs alltså de restriktioner som tidigare gällt på restauranger och serveringsställen:

• Max åtta personer per sällskap.

• Minst en meter mellan sällskapen.

• Bara sittande gäster.

• Stängning senast klockan 23.

Samtidigt hävs även restriktionerna för mässor gällande antalet besökare, och även restriktioner för privata och allmänna sammankomster och tillställningar.

Öppna upp samhället igen

Magdalena Andersson meddelande att de svåraste konsekvenserna av smittan ligger nu bakom oss och att man kan successivt återvända till sina arbetsplatsen om man jobbat hemma, men påminde om att kunskapsläget kan förändras och att man ska stanna hemma om man är sjuk även i fortsättningen.

– Livet har varit mycket fattigare än vad det brukar vara, men nu kan man gå på konsert och på den där handbollsmatchen igen. Jag vet att dagens besked är en lättnad för många företagare inom restaurang, kultur och nöjesbranschen, sa statsministern.

FHM har omvärderat sjukdomen till att inte längre vara samhälls- och allmänfarlig och samtliga restriktioner för restauranger tas bort.

– Alla som har vaccinerat sig kan se fram emot att samhället öppnas upp igen, meddelade socialminister Lena Hallengren.

 

LÄS MER: 10 januari: Visita kritiserar hårdare restriktioner.