Annons

Sverige lockar fler turister – uppåt för hotellen

zoom Över en miljon norrmän besökte Sveriges natur och städer årets första halvår.  Foto: Colourbox
Över en miljon norrmän besökte Sveriges natur och städer årets första halvår. Foto: Colourbox
NYHETER. Sverige blir ett allt hetare turistmål för både inhemska och utländska gäster. Under årets första halvår ökade antalet övernattningar på hotell med fyra procent. ”Utvecklingen på hotellmarknaden har varit bra”, säger Visitas Björn Arnek.
Annons

När SCB publicerar sina preliminära inkvarteringssiffror för årets första sex månader ser det ljust ut. Antalet kommersiella övernattningar i landet ökade med tre procent, då sett till boenden hotell, vandrarhem, camping och stugbyar.

Det totala antalet gästnätter uppgick preliminärt till 27,9 miljoner, enligt SCBs statistik, en ökning med 3 procent från samma period 2017.

Större ökning för hotellen

Sett till enbart hotellen, hamnade antalet övernattningar på17,2 miljoner första halvåret i år, en ökning med 4 procent jämfört med i fjol.

– Efterfrågan på hotellrum ökar i stort sett i enlighet med vad man kan förvänta sig av konjunkturläget. Ökningstakten fortsätter enligt trend att vara starkare för privatkunderna även om det också är tillväxt från både affärsgäster och privatgäster, säger Visitas avdelningschef för branschekonomi, Björn Arnek.

På grund av att hotellrumskapaciteten är större under första halvåret i år jämfört med första halvåret 2017 så är beläggningsgraden, enligt Björn Arnek oförändrad på hotellmarknaden totalt. Snittpriserna och RevPAR ligger knappt två procent högre än första halvåret 2017.

– Hotellföretagen är optimistiska i synen på efterfrågan resten av året och generellt ganska positiva i synen på lönsamheten, säger Björn Arnek.

Hur skiljer sig beläggningsgraden på hotell geografiskt?

– Situationen skiljer sig en del åt mellan storstäderna. Stockholm är trots god tillväxt i efterfrågan pressade av den kraftiga kapacitetsutbyggnad som skett. RevPAR är nästan 4 procent lägre första halvåret 2018 jämfört med första halvåret 2017. I Malmö ökar efterfrågan starkt med tydlig förbättring av beläggningsgraden och RevPAR som följd. Tillväxten av RevPAR sker dock från låg nivå.

Flest gäster från Norge

Av totalt 27,9 miljoner gästnätter på kommersiella boenden, var 6,8 procent från utlandet. Flest turister kom från Norge, följt av Tyskland, Danmark, Storbritannien och USA.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...