Annons

Umeå stärker sin hållbarhetsprofil

zoom Visit Umeå vill hjälpa stadens evenemangsarrangörer bli mer hållbara.  Foto: Visit Umeå (montage)
Visit Umeå vill hjälpa stadens evenemangsarrangörer bli mer hållbara. Foto: Visit Umeå (montage)
NYHETER. Flera av Umeås restauranger har redan kommit långt i sitt hållbarhetsarbete. Nu vill Visit Umeå hjälpa även stadens evenemangsföretag på traven.
Annons

Hållbart evenemang är ett planeringsverktyg som evenemangsarrangörer av olika slag kan ha med sig genom hela arbetsprocessen mot att bli mer hållbar ur alla aspekter – sociala, miljömässiga och ekonomiska.

Det interaktiva, webbaserade verktyget som utgår från de globala målen, ska erbjudas stadens lokala arrangörer för att hjälpa dem att sänka tröskeln till att ta sig an hållbarhetsarbetet.

– Evenemang är otroligt viktiga för staden och dess potentiella besökare, främst inom kultur och idrott, och förhoppningen är att de med hjälp av detta verktyg ska bli starkare i sina organisationer och genomföra ännu bättre evenemang, som kan locka fler besökare till Umeå, säger Gabriella Hed Vall på Visit Umeå.

På vilket sätt är detta initiativ viktigt för Umeås besöksnäring?

– Det finns två sidor, att de som arrangerar ska börja tänka över sin påverkan och förstå vad de kan göra, och det andra är att man genom evenemang även kan påverka andra – folk som besöker ett evenemang är öppna och mottagliga för nya intryck, så evenemanget i sig är en bra plattform för att påverka olika beteenden, säger Gabriella Hed Vall och fortsätter:

– Vi vill också att arrangörerna ska se sig själva som viktiga i möjligheten till en samhällsförändring.

Möjligheten finns att genom Hållbart evenemang bli certifierade, även om det inte är huvudmålet för Visit Umeå.

– Det viktiga är själva arbetsprocessen och utvecklingen.

Vad hoppas ni på att detta ska leda till?

– Att föreningar och företag som jobbar med evenemang på olika sätt ska bli ännu starkare och villiga att göra mer och bättre evenemang så att Umeå som evenemangsstad utvecklas och mer attraktiv på ett hållbart sätt.

Finns inte motsvarande hjälp att få för restauranger?

– Flera restauranger i Umeå är med i nätverket Hållbara restauranger, så de har redan satt igång detta arbete.