Annons

Uppstart för Tillväxtverkets samverkansarena

zoom Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
NYHETER. I tider av coronavirus och den effekt det får för besöksnäringen, ökar behovet av att utveckla starkare samarbeten mellan besöksnäringens stora och små företag. Nu drar arbetet igång med Tillväxtverkets samverkansarena som ska vara på plats redan i november 2020.
Annons

I slutet av november 2019 meddelade regeringen att Tillväxtverket skulle få 3 miljoner kronor till att finansiera en samverkansarena som ska ägas och drivas tillsammans av besöksnäringens aktörer.

”Genom uppdraget ger vi näringen möjlighet att fokusera på sin långsiktiga utveckling”, kommenterade näringsminister Ibrahim Baylan satsningen i en intervju på Besöksliv.se. 

Nu startar Svensk Turism, i samarbete med Tillväxtverket, arbetet med den nya arenan och målet är att ha allt på plats redan i november 2020. Projektledare är Ola Lindgren Nilsson, styrelseledamot i Svensk Turism och idag vd för Sörmlands Turismutveckling.

– Nu när marknaden viker behöver vi hålla ihop. När vi hamnat i en sits där vi måste jobba annorlunda blir det extremt viktigt att ha en etablerad samarbetsarena, säger han.

I det nuvarande krisläget på grund av coronaviruset ser Ola Lindgren Nilsson att en färdig samarbetsarena skulle ha kunnat bidra med stöd och hjälp, inte minst för de mindre företagen.

– Många mindre företag sitter just nu med avtal, undrar vad de ska säga till sina leverantörer och vad de ska göra med sitt lager. Samverkansarenan skulle ha kunnat fånga upp den typen av frågeställningar. Vid sidan av Visita, som gör ett fantastiskt jobb, hoppas vi att arenan ska kunna serva med andra perspektiv.

Kommer den pågående krisen att påverka utformningen av samarbetsarenan i någon ny riktning?

– Jag kan inte svara på hur än, men det är klart att det kommer att påverka arbetet på olika sätt. Vi försöker ta till oss vad som händer och arbeta utifrån det. När det vänder måste vi stå rustade, så väljer jag att se på det.