Annons

Utbildningssatsning ska säkra kompetens inom besöksnäringen

zoom Johanna Schub (th), projektledare på Visita, arbetar med kvalitetscertifieringen.  Foto: Colourbox/Visita
Johanna Schub (th), projektledare på Visita, arbetar med kvalitetscertifieringen. Foto: Colourbox/Visita
NYHETER. Efter pandemin kommer behovet av kompetent arbetskraft inom besöksnäringen vara stort. Men genom åren har skolornas utbildningar glidit allt längre ifrån branschens verklighet. Det vill Visita ändra på med en ny certifieringsmodell.
Annons

Visita är mitt uppe i arbetet med att ta fram en certifiering som ska kvalitetssäkra gymnasieskolans Hotell- och turism- samt Restaurang- och livsmedelsprogram. Skolorna har i dagsläget svårt att attrahera elever till utbildningarna och arbetsgivare i branschen efterfrågar en större kompetens hos de nyutexaminerade.

Johanna Schub och Heinz Glöckler är projektledare på Visita och arbetar med att ta fram den nya modellen.

– Det här ger branschen en möjlighet att vara med och påverka utbildningarna – alltifrån hur arbetsplatsförlagt lärande ska utformas till vilken utrustning som används – men viktigast av allt skapa ett inflytande över innehållet i yrkeskurserna, säger Johanna Schub och fortsätter:

– Mycket handlar om en samverkan med branschen. Visita kommer också att kunna vara på plats och stötta, men det är skolorna själva som måste göra jobbet. Vi ser att det finns ett stort intresse för det här i branschen och initiativet är väldigt välkommet.

Certifieringen giltig i tre år

Certifieringen föreslås vara giltig i tre år och varje år ska en rapport skickas in över hur skolans arbete med deras uppsatta mål går. Ansökan skickas in via en portal och görs i samverkan med lokala branschföretag. Den granskas sedan och följs upp av fysiska besök på skolorna. Ansökan öppnar i augusti i år.

– Vårt mål är att minst tio skolor ska vara certifierade innan årsskiftet. Senare hoppas vi även kunna inkludera en certifiering av vuxenutbildningen.

Pilottest av yrkesprov nästa vår

Certifieringen kommer även att titta på om det finns tillräckliga yrkesfärdigheter för att eleverna ska vara anställningsbara när de avslutar sin utbildning. Tanken är att certifierade skolor i framtiden ska ha rätt att genomföra ett yrkesprov som leder till ett gesällbrev utifrån UHR:s valideringsmodell.

– Vi tror att det hade återinfört yrkesstoltheten och bättre förberett eleverna för att komma ut i branschen. Vårt mål är att pilottesta yrkesproven på några utvalda skolor nästa vår, säger Johanna Schub.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...