Annons

Vandringsled ska locka utländska turister till Sandhamn

zoom FOTON: Anna Ledin Wirén Lars Wikström (till vänster) och Marcus Wallén
FOTON: Anna Ledin Wirén Lars Wikström (till vänster) och Marcus Wallén
REPORTAGE. En av öarna som ingår i internationellt uppmärksammade Stockholm Archipelago Trail är Sandhamn. Besöksliv besökte ön får att ta reda på vilken betydelse vandringsleden får för företagen i Stockholms skärgård.
Annons

Sandhamn är antagligen den mest kända av skärgårdsöarna som ingår i leden. Under sommaren fylls hamnen av båtgäster som inte minst vill ta del av ett omtalat pulserande folkliv. En som verkligen har koll på ön och dess gäster är Lars Wikström som drivit Sandhamns Värdshus, med anor från 1672, sedan 1979. De första tio åren drev han det tillsammans med sin bror men sedan 1989 är han ensam ägare. Och det är inte svårt att först. att han och frun Ann-Marie, som även hon är involverad i driften, blivit kvar. Från sitt kontor på värdshusets andra våning har han en fantastisk utsikt över det glittrande vattnet och båtarna som lägger till i hamnen denna soliga majdag.

Hur har ön förändrats under de här åren?

– Under 1980-talet var det väldigt mycket killgäng som åkte ut och det var ganska stökigt, mycket fest. Idag är det ett lugnare klientel. Vi behöver inte ha någon vakt här längre, säger han och tillägger att de sedan 1997 även driver Missionshusets Bed & Breakfast.

– Det ger oss någonting att bygga på under lågsäsong.

LÄS ÄVEN den första delen i vår artikel om Stockholm Archipelago Trail

Verksamheten är igång året runt och så har det alltid varit. Fram till 1923 var värdshuset till och med enligt lag skyldigt att hålla öppet för sjöfarare, som en del av det svenska gästgiveriväsendet. När lagen upphörde levde dock kravet vidare, nu frän lokalbefolkningen och en bergfast tradition. Men vissa månader innebär en viss ekonomisk utmaning.

– Helgerna är bra nästan hela vägen fram till julborden men sedan är det väldigt lugnt i januari, februari och mars. I januari ska man inte ha öppet alls egentligen, säger han innan han ropar efter Erik som sitter försjunken framför en dataskärm i ett rum på andra sidan trappan.

Erik heter Hallengren i efternamn, är restaurangchef och har arbetat på värdshuset i omkring 20 år. Han säger att han sett en positiv skillnad efter satsningen på att marknadsföra skärgården offseason.

– Vi har märkt den senaste månaden att vi har betydligt fler utländska turister. De har framför allt gjort ett väldigt bra jobb med att visa att det faktiskt inte är så himla svårt att ta sig ut från city. Och vandringsleden har skapat en tydlig reseanledning, det finns någonting specifikt att ta del av, säger han.

”Det är magiskt här ute”

En kort promenad frän värdshuset, i samma mysiga bykärna av små butiker, hamnbryggor och gränder, ligger klassiska Sandhamn Seglarhotell. Känt för en kombination av seglarkultur, festlig skärgårdslyx och en historisk koppling till Kungliga Svenska Segelsällskapet (KSSS). Marcus Wallén kom hit 2020 då han och hans fru Johanna Wallén tog över hotellet. Idag har ägarstrukturen förändrats och hon är inte längre kvar i verksamheten, medan han är hotellets vd. Under de fem år som passerat sedan han kom hit har det skett en hel del förändringar på hotellet, bland annat beskriver han hur det tidigare drevs som konferenshotell medan privatgäster numera spelar en minst lika viktig roll.

– Sedan har vi satsat mycket på maten. Folk gick inte hit för maten tidigare utan kom ut för att festa. Vi ville verkligen skapa en levande restaurang från frukost till sent, förklarar han när vi slagit oss ner i den imponerande baren med en takhöjd som närmast ger svindelkänslor.

Hur bra koll hade ni på Sandhamn när ni kom hit?

– Ganska bra. Jag har seglat sedan barnsben så då var vi en del på Sandhamn. Sedan åkte jag och Johanna hit en hel del från 2019 för att lära känna öborna. Det är som en liten underbar småstad längst ut i Stockholms skärgård. Efter vår första sommar sa jag och Johanna att vi ska ha öppet året runt, för att bidra till en mer levande skärgård, minns han.

Någon stark konkurrens verkar det inte finnas mellan verksamheterna på ön. Tvärtom. Går det bra för den ena ger det ringar på vattnet och påverkar den andra. Både Lars på värdshuset och Marcus pratar odelat positivt om varandra.

– Vi försöker hjälpas åt så mycket det går. Vi har olika typer av verksamheter och kompletterar varandra.

Det måste vara lite utmaningar med att driva ett så stort hotell på en ö?

– På sommaren har vi en person anställd på heltid som sitter i trucken och kör varor fram och tillbaka från kajen åtta timmar per dag. Så jo, det är onekligen lite speciellt. Men man blir bra på det efter ett tag och lär sig hur man ska göra.

Idag är Marcus och Johanna själva boende på ön och stortrivs. Vad gäller den uppmärksammade vandringsleden hoppas och tror han att den ska locka fler internationella gäster. För visst finns det saker här som är värda att uppleva, även när de varmaste dagarna ligger bakom oss. När snön fallit över ön skulle det till exempel gå utmärkt att ta sig igenom leden på skidor, menar han.

– Det är magiskt här ute, men inte ens folk i Sverige vet hur fint det faktiskt är under andra tider på året.

Du kan läsa ett större reportage om Stockholm Archipelago Trail i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!