Annons

Vänerleden – en av Europas bästa cykelleder

zoom Foto: Jonas Ingman Henrik Linneros (överst) och John Zafaradl
Foto: Jonas Ingman Henrik Linneros (överst) och John Zafaradl
NYHETER. Vänerleden var en av finalisterna som gjorde upp om titeln Europas bästa cykelled 2023 på den holländska cykel- och vandringsmässan Fiets en Wandelbeurs i Utrecht.
Annons

Det blev ingen förstaplats, men Henrik Linneros på Turistrådet Västsverige och John Zafaradl på Visit Värmland, är väldigt nöjda med nomineringen och är överens om att den gör Vänerleden än mer konkurrenskraftig som destination i cykelsverige.

–  Det är jätteroligt att vi blev nominerade, det är ett kvitto på att vi gjort det här bra, säger Henrik Linneros, projektledare cykel på Turistrådet Västsverige, och framhåller samarbetet över regionerna som en framgångsfaktor. Det gör även John Zafaradl, senior affärsutvecklare på Visit Värmland.

– Samverkan mellan kommunerna, regionerna och Lake Grand Tour-projektet har varit suveränt. Det var kul och gav verkligen resultat att jobba tillsammans och bidra till Vänern som destination, säger han.

Lake Vänern Grand Tour är ett koncept som bidrar till att knyta ihop Vänern som en hel destination med hjälp av de aktiviteter som finns i och vid sjön.

Invigdes i juni 2022

Vänerleden, som invigdes i juni 2022, är en av Trafikverket godkänd trafiksäker led och arbetet med leden har utförts av Vänersamarbetet. Det sistnämnda är en ekonomisk förening med alla tretton kommuner kring Vänern som medlemmar och med finansiellt stöd från Region Värmland och Västra Götalandsregionen.

– Det krävs mycket för att få allt godkänt och säkerställa så att leden uppfyller alla krav, att föra diskussioner med privata markägare och mycket mer och där har Lake Grand Tour-projektet via Vänersamarbetet gjort ett otroligt bra jobb. Sedan har vi kopplats på för att produktutveckla, affärsutveckla och briefa företagen om vad de ska tänka på, säger John Zafaradl.

Stort intresse internationellt

– Vi har arbetat långsiktigt under pandemin med flera digitala möten med företagare runtom i kommunerna som hotell, campingplatser, stugbyar och restauranger. Det är ju både besökare och lokalbefolkning som ska vinna på detta, säger Henrik Linneros.

Intresset för Vänerleden har varit stort från pressen både nationellt och internationellt och inte minst från besökarna.

– Vi har märkt att intresset har ökat från 2020 och framåt när vi satsat mer från vårt håll. Många företagare vittnar om att det kommer turister med cykel eller att de vill hyra cykel, säger Henrik Linneros och fortsätter:

– Hela outdoorboomen och naturturismen har funnits länge och blev än större under pandemin. Med cykel har man chans att uppleva så mycket. Styrkan med cykellederna är tillgängligheten. På Vänerleden har du skog, natur, badplatser och även tätorter så du får lite av varje. Det går även att ta med sig cykeln på vissa båtturer.

Cykelvänligt värdskap

Att ha verktyg till enkla cykelreparationer, cykelpump, möjligheter att spola av cykeln och kunna låsa in cykeln säkert är egenskaper för ett cykelvänligt värdskap.

– Vi har också pushat för att till exempel hotell och vandrarhem kan erbjuda hyrcyklar och vi har företagare som till och med har investerat i elcyklar, säger John Zafaradl.

Att cykling inte är en fluga är både Henrik Linneros och John Zafaradl enade om och båda tror att Vänerleden kommer att vara ett väldigt välbesökt turistmål.

– Vänern har en fin potential att växa ur ett besöksnäringsperspektiv och vi kommer jobba vidare med att produktutveckla kring Vänerleden, säger John Zafaradl.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...