Annons

Världens hunger i fokus när First Camp och Plan International samarbetar

zoom Ingela Lundkvist, First Camp
Ingela Lundkvist, First Camp
NYHETER. Campingkedjan First Camp fördjupar sitt samarbete med hjälporganisationen Plan International för att rikta fokus mot världens hungerkatastrofer. Intäkterna från all pant som lämnas på campingplatserna går oavkortat till organisationen.
Annons

Varje år samlas panten in från närmare 50 svenska destinationer hos First Camp för att stödja välgörande ändamål och 2022 inledde First Camp och Plan International ett samarbete där intäkterna gick till olika initiativ, bland annat hjälp till Ukraina. Då samlades 600 000 kronor in till hjälporganisationen.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket vi kommer att nå 2024, eftersom det hänger på att våra gäster ska lämna in sin pant, men givet att vi har fler destinationer i år samt flera gemensamma initiativ för att informera om insamlingen så satsar vi på att slå 600 000 kronor, säger Ingela Lundkvist, kommersiell chef för First Camp.

Enbart pengar till de hungerdrabbade

Årets partnerskap handlar uteslutande om hungerkrisen, som beskrivs som den värsta i modern tid med över 700 miljoner människor världen över som är drabbade.

– Vi har alltid gett intäkterna vi samlat in via PantaMera till välgörenhet, men det har inte varit lika tydligt för våra gäster tidigare exakt vad de insamlade pengarna går till. I år kommer vi att prata mer om det med både gäster och kollegor för att sprida det viktiga budskapet. Gästerna kommer bland annat att få se det på olika skyltar på våra destinationer, förklarar Ingela Lundkvist.

Partnerskapet kommer också att presenteras i First Camps sociala medier och i nyhetsbrev.

Hur har gästerna reagerat på detta samarbete tidigare år?

– Enbart positivt. Dels gör vi det enkelt för dem att göra sig av med sina pantflaskor och burkar, dels håller vi miljön ren. Det är också viktigt för våra gäster, att campa handlar ju om att vara utomhus i fina miljöer och då gör vi det lätt för dem att slippa ta hand om panten och på så sätt värna om naturen. Att pengarna går till välgörande ändamål har bara upplevts som positivt, säger Ingela Lundkvist.

Förutom att Plan International blir mer synliga på First Camps destinationer, så kommer även all personal att få en utbildning om projektet, och de blir även delaktiga i uppföljningen.

Partnerskapet med Plan International är nordiskt, så det kommer att synas även i Norge och i Danmark.

– Det var viktigt för oss att samarbeta med en seriös aktör som har global verksamhet, så att vi säkerställer att våra gästers pant når fram till de som har mest behov av dem.

Vad tror du om årets insamling?

– Även om vi är en mellanhand känns det oerhört bra att kunna vara med och bidra. Det är miljoner barn som kommer i kläm i de olika konflikter som råder i världen just nu, och då vet vi att det vi samlar in går till att hjälpa dem. Jag tror att våra gäster också uppskattar att pantpengarna går till hjälp i hungerkrisen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...