Annons

Värmland storsatsar på måltidsturismen

zoom
"Styrkan med festivalen är att små aktörer kan få draghjälp", säger John Zafaradl, projektledare på Visit Värmland. På stora bilden värmländsk rotfruktsoppa. Foto: Visit Värmland
NYHETER. Festivaldelen är tillbaka – men arrangörerna behåller även ersättningslösningen från pandemiåren.
Annons

För tolfte året i rad arrangeras matfestivalen Smaka på Värmland. Under arrangemanget samlas lokala producenter och bjuder på en matupplevelse och ett genuint mathantverk. Inför årets Smaka på Värmland har Visit Kristinehamn, Visit Värmland och branschföreningen Nifavalt slagit sig samman för att utvidga konceptet och utveckla måltidsturismen i Värmland.

– Vi kommer samla producenter till flera matfestivaler i olika kommuner i Värmland. Styrkan med festivalen är att små aktörer kan få draghjälp när flera producenter är samlade, säger John Zafaradl, projektledare på Visit Värmland.

Under de två senaste åren har arrangörerna låtit matfestivalkonceptet ligga i träda med anledning av pandemin. Istället har man framgångsrikt arrangerat en smakrunda under Smaka på Värmlands-flaggan.

Ett uppskattat upplägg

Smakrundan visade sig vara ett uppskattat upplägg som arrangörerna därmed valt att hålla fast vid inför årets upplaga av Smaka på Värmland.

– Det finns en karta där vi presenterar olika producenter, så kan besökarna både besöka matfestivalerna och åka till producenternas gårdsbutiker. Smakrundan har varit uppskattad och därför vill vi inte ta bort den, säger John Zafaradl.

Man tar alltså tillbaka och utökar festivaldelen samt behåller den uppskattade smakrundan.

– Tidigare år har det varit över hundra aktörer som har deltagit. Genom att kombinera dem båda så hoppas att vi får det bästa av två världar.

Ska utveckla länet som matdestination

Arrangörerna hoppas att tre till fyra matfestivaler ska arrangeras på olika platser i Värmland, tillsammans ska de utveckla länet som matdestination.

– Vi vill bygga upp helhetskonceptet, där vi kombinerar turism, platsutveckling, mathantverk och hållbarhet.

Den 24-25 september kör Smaka på Värmland igång och förhoppningarna är att festivalen ska vara lika uppskattad som tidigare år.

– Vi har redan nu fått in flera intresseanmälningar från kommuner, så får vi se vilka platser som blir aktuella. Det kommer att bli spännande, vi hoppas på en positiv jargong och att många väljer att komma tillbaka från tidigare år, säger John Zafaradl.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...