Annons

Det kokar om Västmanland

zoom Besöksnäringens omsättning har ökat med<br />
 25 procent sedan 2010 i Västmanland.  Foto: Steam Hotel/Colourbox
Besöksnäringens omsättning har ökat med
25 procent sedan 2010 i Västmanland.
Foto: Steam Hotel/Colourbox
NYHETER. Steam Hotel, Kokpunkten och naturupplevelser är några av besöksanledningarna som driver tillväxten i Västmanland. Besöksnäringen i regionen skapade sysselsättning för 2500 personer 2018, visar ny rapport.
Annons

Besöksnäringen i Västmanland har visat en positiv utveckling sedan 2010. Sysselsättningen har ökat kraftigt, och likaså antalet gästnätter i hela regionen, visar en ny rapport från Regionalt forum för turismanalys.

Rapporten visar bland annat att Västmanland under 2018 sysselsättning för 2 500 personer, en ökning med 16 procent sedan 2010. Den visar också att besöksnäringens omsättning har ökat med 25 procent sedan 2010 och uppgick 2018 till 3,4 miljarder kronor.

– Utvecklingen är glädjande, näringen i regionen har stark medvind och goda möjligheter att fortsätta växa, säger Henrik Wester, turismchef, Region Västmanland.

Han nämner Steam Hotel, äventyrsbadet Kokpunkten samt de många natur- och kultupplevelser som finns lättillgängliga för både stockholmare och besökare från närliggande regioner, som viktiga besöksanledningar.

– En stor del av Kokpunktens besökare kommer från regionerna utanför Västerås, och den målgruppen har vi inte haft tidigare, säger Henrik Wester.

Etableringarna av Steam 2017 och Kokpunkten har inneburit en markant skillnad i omsättning och besöksnätter, och Henrik Wester menar att denna typ av investeringar krävs för att skapa ordentlig tillväxt.

– Ska det bli ordentliga volymer så behövs det den här typen av etableringar.

Den positiva utvecklingen stärks av att fler svenskar väljer att resa klimatsmart och därmed mer inom landet, tillägger Henrik Wester.

– Vi har pratat med flera naturturismföretag i regionen, som till exempel Wild Sweden, som säger att de har fått in hela 74 procent mer bokningar i kronor räknat hittills i år jämfört med samma period förra året.

Läs hela rapporten HÄR