Annons

Växande cykelturism stor betydelse för besöksnäringen

zoom Satsningen på cykling kommer att göra stor skillnad för<br />
 besöksnäringen, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland. Foto: Colourbox
Satsningen på cykling kommer att göra stor skillnad för
besöksnäringen, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.
Foto: Colourbox
NYHETER. Visit Värmland har beviljats finansiering av ett nytt projekt för att utveckla service- och tjänstefunktioner längs regionens tre största cykelleder.
Annons

Flera härliga cykelleder är belägna i Värmland men kring lederna saknas en del av de nödvändiga service- och tjänstefunktioner som behövs för att skapa en attraktiv cykeldestination. Därför har Visit Värmland ansökt om, och beviljats, finansiering för att förbättra serviceinfrastrukturen för cykellederna Vänerleden, Unionsleden och Klarälvsbanan.

– Vi är jätteglada för att det här projektet har beviljats. Det är en saknad pusselbit i det nationella systemet av cykelleder och här kan vi verkligen göra direkt skillnad för vår besöksnäring, säger Mia Landin, vd på Visit Värmland.

Hon berättar att det i Värmland finns många små fåmansföretag som är beroende av en välfungerande infrastruktur för cykelburna turister.

– Det är avgörande att man exempelvis kan hyra cykel, att man kan ta med sig cykeln ombord på tåg eller buss, att det finns servicestationer längs med vägen när man är ute och så vidare.

Samtidigt har dessa små, lokala aktörer inte råd att på egen hand investera i allt som behövs för att möjliggöra detta, och därför har Visit Värmland som regional aktör klivit in.

– Här ser vi en möjlighet att vi regionalt kan få detta snabbare på plats än om det skulle växa fram organiskt.

Möjliggör ”svemester”

Satsningen på detta ligger helt rätt i tiden, framhåller Mia Landin. På grund av rådande pandemi har Värmland tappat en stor andel av sina internationella besökare och därför är värmländska turistföretag i stort behov av att utveckla nya produkter till sina utbud för att bli mer konkurrenskraftiga på marknaden.

– Det verkar ju som att pandemin håller i sig även sommarsäsongen 2021 och vi kommer säkert ”svemestra” mycket då också. När vi ska rikta oss mot en svensk målgrupp är det viktigt att saker som denna serviceinfrastruktur finns på plats – det är den saknade pusselbiten känner vi.

Hon målar upp en bild av ett svemester-upplägg som tilltalar en bredare målgrupp:

– Vi är säkert många som kan tänka oss att cykla i Sverige några dagar på semestern, så länge vi kan ha tillgång till bekvämligheter. Tänk dig att cykla i vacker natur ett par timmar, medan bagaget transporteras till nästa hotell du ska övernatta på.

Det kan också handla om saker som stationer för uthämtning och inlämning av hyrcyklar och servicestationer längs med vägen.

I detta projekt kommer man även att jobba i ett område som Mia Landin beskriver som en viktig del, nämligen Finnskogen.

– En viktig del i förstudien är också att identifiera vilka nyckelaktörer som finns i Finnskogsområdet för att kunna utveckla Finnskogen som en attraktiv plats inom temat natur- och kulturturism.

 

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Hedda fick sitt drömjobb – blir chef på sin gamla arbetsplats

Behovet av kompetent personal i hotell- och restaurangbranschen är stort. För att möta det utökas nu utbildningen Hotel & Restaurant Manager med en helt ny utbildning i Norrtälje och Skellefteå