Annons

”Vi har gjort allt vi kunnat”

zoom Helena von Porat, vd på Hotel Bolinder Munktell. FOTO: Maud Lindholm
Helena von Porat, vd på Hotel Bolinder Munktell. FOTO: Maud Lindholm
NYHETER. Politikerna förstår inte värdet av besöksnäringen. Det menar Helena von Porat, vd på Hotel Bolinder Munktell i Eskilstuna, som gått från 25 till 7 anställda under pandemin.
Annons

– Det är inte säkert att vi hade överlevt så här länge, om vi inte hade ingått i en kedja.

Det säger Helena von Porat, vd på Hotel Bolinder Munktell i Eskilstuna.

Hotellet ingår i Clarion Collection, som är en del av Nordic Choice – en kedja som gått med miljardförlust under pandemin. Ändå har tillhörigheten inneburit en trygghet, menar Helena von Porat.

– Ja, samtidigt som vi har varit i kris och gått från 25 anställda till 7, och fått vänta på utbetalningar av stöd, har vi vetat att det finns en långsiktighet.

Stor anpassningsförmåga

Hon tvivlar på att andra näringar och allmänheten helt och fullt kan förstå vilka utmaningar som besöksnäringen får hantera.

– Vi har ständigt fått hantera ny information och nya förutsättningar och vi har snabbt ställt om. Samtidigt har vi tvingats ta adjö av kollegor – och tagit emot gäster som förväntar sig god service och behöver få känna sig trygga i hur vi arbetar. Vi har gjort allt vi kunnat.

Helena von Porat säger att de som hotell aldrig betvivlat sin roll i att minska smittspridningen och antalet dödsfall, men menar att det är ett ansvar som borde ha legat på fler. Hon tycker att det känns orättvist att besöksnäringen tvingas ta så stort ansvar för pandemin.

– Vi har begränsats så kraftigt. Det har dragits åt mer och mer men inga fler stöd har mött den åtstramningen. Vi är nog många som undrat varför inte politikerna stänger oss istället och betalar ersättning, som i exempelvis Norge? Här får vi restriktioner som i praktiken ger oss näringsförbud, men vi måste hålla öppet och försöka dra in pengar.

Besöksnäringen behövs

Den fråga som Helena von Porat bär på nu är vad som ska hända framåt: Hur tänker politikerna stötta företagen när de ska komma på fötter igen? Hur ska hon och hennes kolleger orka starta om och hitta nya medarbetare när de tidigare försvunnit in i utbildningar och till andra branscher?

Hon tror att politiker har respekt för exempelvis industrin men inte riktigt förstår värdet av besöksnäringen. Kanske för att företagen som ingår i den är så varierade och det som tillverkas inte är saker utan upplevelser.

– Det vi levererar är kanske svårare att ta på än den produktion som kommer från industrin. Sådant kan man ta på. Men det vi gör är oerhört värdefullt, och besöksnäringen bidrar med såväl arbetstillfällen som intäkter till platser i hela landet. Det borde politikerna värdera högt.