Annons

”Vi räknar med många medaljer”

zoom Kocken Gustav Leonhardt och servitrisen Sofie Langkjaer är två av de ungdomar som representerar Sverige i Yrkes-VM.
Kocken Gustav Leonhardt och servitrisen Sofie Langkjaer är två av de ungdomar som representerar Sverige i Yrkes-VM.
NYHETER. Medalj och helst en av ädlaste valör. Varken kocken Gustav Leonhardt eller servitrisen Sofie Langkjaer darrar på manschetten, utan siktar högt i Yrkes-VM i Abu Dhabi som startar i helgen och avslutas på torsdag, efter vad som väntas bli fyra tuffa tävlingsdagar.
Annons

Gustav Leonhardt och Sofie Langkjaer har, tillsammans med de övriga 25 deltagarna i det svenska yrkeslandslaget, landat i Abu Dhabi för att på söndag ge sig in i Yrkes-VM. Det är en av världens största och kanske tuffaste tävlingar. Nästan 1 300 ungdomar under 23 år, från 58 olika länder, kämpar om medaljerna i 52 olika yrkesgrenar – från svetsning och plattsättning till grafisk design och fordonslackering. Och som för Gustav Leonhardt och Sofie Langkjaer, matlagning respektive servering.

– Alla i laget är extremt taggade och vi kan nog förvänta oss många medaljer, vi kommer att peppa och stötta varandra så mycket det bara går. Att ingå i ett såhär ambitiöst lag är så otroligt roligt, säger Gustav Langkjaer.

 

Satsar hårt

Gustav har under de senaste tre åren satsat stenhårt på tävlingar. Efter Yrkes-VM väntar Bocuse D’or tillsammans med Sebastian Gibrand. 
– Först ett guld här i Abu Dhabi sedan jobba ännu hårdare för Bocuse, först och främst för ta sig vidare i Bocuse D’Or Europa i Turin i juni nästa år. Så ser den närmaste framtiden ut, säger Gustav som vill ha revansch för den uteblivna medaljen i Yrkes-EM förra året.

 

Sofie tävlar för första gången inom sitt yrke, men har en lång erfarenhet från en annan tävlingsarena, den på hästryggen. 
– Jag får en kick av att tävla och har inga problem att fokusera. Och jag känner mig väl förberedd. De senaste två månaderna har jag varit ledig från mitt ordinarie jobb, bara för att träna inför Abu Dhabi.

 

Utöver många enskilda träningstimmar har laget svetsats samman under tre lagträffar med aktiviteter som teambuilding och mental coachning. De har också tillbringat tid tillsammans med en egen expert och coach.

 

Allt måste klaffa

Favorittrycket på det svenska laget är hårt och allt måste klaffa under de fyra tuffa tävlingsdagarna med olika tävlingsmoment. På torsdag avslöjas hur många medaljer laget lyckas ta hem denna gång. Sedan 1995 har det blivit totalt 35 stycken för Sverige; fem guld, femton silver och lika många brons.

 

Men tävlingen handlar inte bara om medaljer. Att Yrkes-VM är en viktig på fler sätt visar inte minst att ett stort antal av tidigare tävlande är kvar i branschen, några som restaurangchefer och flera som egna företagare.