Annons

Vintercykling spås bli nästa stora snackis

zoom Cykling är populärt även vintertid i Luleå.
Cykling är populärt även vintertid i Luleå.
NYHETER. Att cykelturister inte räds kyla är något som Lapland Archipelago Adventures tagit fasta på. ”Våra gäster vill känna kylan på riktigt”, säger delägaren Susanne Törnlind.
Annons

Cykelturismen växer och har potential att locka fler utländska gäster till Sverige i framtiden – även på vintern. Cykling behöver inte vara en sommaraktivitet, utan kan med fördel utövas året runt. Lapland Archipelago Adventures erbjuder guidade turer i naturen med så kallade fatbikes, oavsett väderläge.

– Vi tar med våra gäster på turer där vi cyklar på plogade isvägar i skärgården här i Luleå eller i skoterspår, säger Susanne Törnlind som är en av delägarna.

Lockar långväga besökare

Tack vare cykelns stora däck kan man ta sig runt även när marken är täckt av snö och is. Susanne ser stora möjligheter för det här konceptet, redan nu lockar man besökare från hela Europa och även USA.

– Många av våra gäster kommer till oss för själva upplevelsen, att vara på isen och känna kylan på riktigt. Sedan är det ju vissa som verkligen är inbitna cyklister, vi har en återkommande grupp av holländare som vill göra sju-milsrundor när de är här, säger Susanne.

Idén kommer från Alaska

Lapland Archipelago Adventures har erbjudit vintercykling med fatbikes sedan starten för tre år sedan. Idén plockade Susannes sambo, även han delägare i företaget, med sig från Alaska som han kommer i från.

– Han är en riktig cykelnörd och sa att ”det här konceptet måste ju passa perfekt i den här miljön”. En fatbike är som en norrbottnisk terrängcykel, säger Susanne.

Få konkurrenter

Vid starten var Lapland Archipelago Adventures väldigt ensamma med sitt koncept, och även idag finns det få konkurrenter med samma nisch. Men att intresset för cykling ökar märker Susanne märker av, både bland besökarna och turoperatörer.

– Sverige har inte varit känt som en cykeldestination på det sättet förut, men jag upplever att det håller på att ändras. Cykling funkar året om, det är faktiskt en av få utomhusaktiviteter som gör det i den här miljön, konstaterar Susanne.