Annons

Visita: Förlängt alkoholstopp är näringsfientligt

zoom Jonas Siljhammar, vd Visita. Foto: Visita
Jonas Siljhammar, vd Visita. Foto: Visita
NYHETER. Regeringens alkoholstopp är i praktiken ett näringsförbud som slår ensidigt mot en bransch och måste upphöra. "Att fortsätta ge sig efter endast en bransch där smittspridningen dessutom är låg när det finns en pandemilag är direkt näringsfientligt", säger Jonas Siljhammar, vd Visita.
Annons

Regeringen har idag skickat ut en remiss där de föreslår att förbudet mot att servera alkohol från klockan 20 förlängs till och med 7 februari. Detta trots att smittspridningen på restauranger är mycket låg, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Spridningen av covid-19 måste motverkas, men jakten på en enskild näring måste få ett slut. Restauranger tar, och har tagit, stort ansvar för att minska smittspridningen under pandemin och att då fortsätta jaga dem när det dessutom finns en pandemilag är respektlöst, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Sedan alkoholstoppet infördes för två månader sedan har restaurangerna tappat över 70 procent av intäkterna, jämfört med samma period förra året. Trots det kan inte restauranger som i praktiken tvingas stänga ner på grund av alkoholstoppet få ersättning enligt det pandemistöd som presenterades igår.

– Att regeringen lämnar restauranger som i praktiken redan har näringsförbud utanför det nya stödet är oförsvarbart. Risken är stor för en konkursvåg och ytterligare flera tusen människor som förlorar jobbet om inte regeringen presenterar stöd som täcker 100 procent av förlusterna som alkoholstoppet leder till.

Stöd måste betalas ut

Besöksnäringen genomlider sin värsta kris någonsin och situationen förvärras för varje dag som går. Över 100 000 människor har redan förlorat jobbet, varslats eller permitteras. Trots det extrema läget tvingas företag vänta i flera månader på att få de beslutade stöden utbetalade.

– Krisen är akut och det är helt avgörande att de beslutade stöden betalas ut omedelbart för att i grunden sunda företag och jobb ska finnas kvar när det vänder, säger Jonas Siljhammar.