Annons

Visita kräver mer stöd till besöksnäringen

zoom Foto: Visita
Foto: Visita
NYHETER. Alkoholstopp och skärpning av andra restriktioner har förvärrat läget för besöksnäringen. För att undvika att ännu fler förlorar jobbet och företag går i konkurs krävs förstärkta och förlängda stöd, skriver Visita i en hemställan till regeringen.
Annons

Sedan regeringen infört förbud mot försäljning av alkohol på krogen från klockan 22 och även skärpt andra restriktioner har intäkterna störtdykt för den svenska besöksnäringen. Hotellen har den senaste veckan tappat över 75 procent av sin omsättning den senaste veckan, jämfört med samma period förra året. Restaurangerna har tappat nästan 70 procent. För att rädda jobb och företag måste regeringen snarast förbättra stöden, skriver Visita i en hemställan till regeringen.

Vd Jonas Siljhammar beskriver situationen som ”extrem” för hela näringen, och betonar att regeringen snarast måste presentera förstärkta, förbättrade och förlängda stöd som på riktigt kan rädda jobb och företag.

– Besöksnäringen skapar jobb och utveckling i hela landet och för att låna från statsministern – det regeringen gör nu kommer vi ha glädje av för all framtid, det regeringen inte gör kommer vi alla få lida av under lång tid, säger Jonas Siljhammar.

Över 100 000 människor i besöksnäringen har redan förlorat jobbet, är varslade eller permitterade. Risken är att siffran stiger ytterligare efter de senaste restriktionerna.

För att undvika att ännu fler varslas och sägs upp vill Visita att regeringen bland annat ska förbättra omställningsstödet så att fler kan få stöd och att större del av kostnaden täcks, samt återigen göra det möjligt att permittera på 80 procent.

– Sitter regeringen kvar på sina händer och låter jobb och företag försvinna är det framförallt unga och utrikes födda som drabbas. Det blir en skyhög kostnad för samhället som är svår att reparera.

Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...