Annons

Wenngarn Slott stänger hotellet – och öppnar slottet

zoom Efter Vasaätten och Magnus Gabriel De la Gardie öppnar Wenngarn Slott för konferensgäster. Foto: Pressbild.
Efter Vasaätten och Magnus Gabriel De la Gardie öppnar Wenngarn Slott för konferensgäster. Foto: Pressbild.
NYHETER. Nu blir Wenngarn Slott i Sigtuna konferenshotell, samtidigt som Hotell Anstalten byggs om till bostäder. Till sommaren ska salongerna öppna för den nya målgruppen. ”Vi satsar på ett nytt koncept för möten där man hyr byggnaden som ett airbnb”, säger Olle Persson, vd för Sisyfosgruppen som äger slottet.
Annons

Det anrika Wenngarn Slott utanför Stockholm får ny kostym. I juni 2018 ska portarna slå upp för en annorlunda form av konferens- och eventverksamhet. Tanken är att gästerna ska hyra slottet i ett upplägg som liknar airbnb.

 

– Vi satsar på ett nytt koncept för möten. Vi står för lokalerna och gästerna väljer själva vilka leverantörer inom exempelvis catering de vill ha för sin konferens eller bröllop, säger Olle Persson, vd för Sisyfosgruppen.

Salen i slottet.

Sisyfosgruppen driver Hotell Anstalten intill Wenngarn Slott. I vinter ska det byggas om till 60 bostäder som ska hyras ut och istället inreds slottets salonger med stolar och bord från hotellet och slottets kafé blir reception. På slottsområdet finns också Kulturstallet med plats för 600 personer, nio konferenslokaler som rymmer 80 personer samt Orangeriet, där man konfererar omgiven av växtväggar.

 

– Det som sticker ut är att gästerna kan skräddarsy sina event. På plats kommer vi att erbjuda aktiviteter som historiska quiz och femkamp. Vi planerar även att ha ett så kallat escape room i källaren.

 

Vilka målgrupper ser du framför dig?

 

– Konferensgrupper mellan fyrtio och åttio personer från närområdet. Jag tror också på bröllop, det är ju en romantisk miljö.

 

Varför gör ni det här?

 

– För ekonomisk hållbarhet då slottet i dag inte genererar några intäkter. Vi behöver dra in fyra miljoner per år för drift och underhåll. På sikt vill vi också tjäna pengar. Vi räknar med en framtida årsomsättning på åtta miljoner kronor.

 

Ser du några utmaningar för konferensverksamheten?

 

– Ja, att lyckas med affärsmodellen då det är ett nytt sätt att tänka kring konferenser, säger Olle Persson.