Annons

Wildfires detaljplan får ja i domstol

zoom Långbänk. Processen kring Wildfires detaljplan kan nu få ett slut, eller överklagas i nästa instans. Foto: Pressbild, Kolmården
Långbänk. Processen kring Wildfires detaljplan kan nu få ett slut, eller överklagas i nästa instans. Foto: Pressbild, Kolmården
NYHETER. Turerna kring bergochdalbanan Wildfire har varit många: Senaste detaljplanen överklagades av boende i området. Men nu ger Mark- och miljödomstolen i Växjö avslag. ”Vi är jättelättade över beslutet och nu ser vi med spänning fram emot vad det här kommer att innebära”, säger Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.
Annons

En detaljplan som antogs av Norrköpings kommun i juni förra året möjliggjorde Kolmården att köra berg- och dalbanan Wildfire.

[LÄS MER:Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen”]

Men beslutet överklagades. Det var boende i området och Naturskyddsföreningen menade på attraktionen skulle bidra till höjd bullernivå och påverka skyddsvärd djur och natur. Nu ger Mark- och miljödomstolen i Växjö avslag på samtliga överklaganden.

”Glada för beslutet”

–Vi är jätteglada för beslutet. Den här processen har pågått i många år och vi är numer glada för varje positivt besked vi får. Processen är inte slut men det är jättebra beslut de fattat, säger Christer Fogelmarck.

Han berättar att det aldrig funnits något hot inför kommande sommardrift av Wildfire. Så länge detaljplanen är i en pågående process så får berg- och dalbanan vara i drift, det har Norrköpings kommun beslutat. Men än är det inte över.

Vad händer nu?

–Det finns en instans kvar och det är Mark- och miljööverdomstolen. Om de som valt att överklaga hitintills vill överklaga dit så kommer processen att pågå ett bra tag till. Men de kan också välja att inte ta upp ärendet. Det gör de bara om de anser att frågan är principiellt viktig, annars så vinner den här domen laga kraft och det kan bli på den här sidan om sommaren, säger Christer Fogelmarck och fortsätter:

–Vi har några spännande veckor framför oss. Markerar det här slutet på processen eller ska vi fortsätta en instans till? Men idag är vi mest glada, säger Christer Fogelmarcks.

Sedan 2014 har den här processen pågått. Vad har ni lärt er?

–Vi hade aldrig kunnat föreställa oss det här. Under femtio års tid har vi uppfört bland annat delfinarium, forskningscenter och ett Vildmarkshotell på Kolmården utan detaljplan. Det här har helt förändrat vår syn på hur vi planerar investeringar.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren