Annons

Nytt soft brand för oberoende hotell

zoom Annemarie Gubanski Foto: Alexander de Groot
Annemarie Gubanski Foto: Alexander de Groot
Oberoende hotell står inför nya utmaningar när branschen återhämtar sig. Brist på tid, personal och kompetens. IT-systemen är komplicerade och dyra, samtidigt är de en förutsättning för att kunna överleva på en hårt konkurrensutsatt marknad. Men nu finns det en lösning som ger dem tillgång till samma verktyg som de stora kedjorna.

Taktikon Hotels är ett soft brand för oberoende hotell som inte vill ansluta sig till en kedja, men samtidigt kunna få samma typ av servicetjänster som en kedja kan hjälpa till med. Till exempel revenue management, marknadsföring, försäljning och lojalitetsprogram.

I Skandinavien finns relativt många kedjor i jämförelse med resten av Europa. Unika och väldigt ofta familjeägda hotell som är experter på värdskap och att skapa vackra miljöer för sina gäster. Det här är ofta företagare som lever sin dröm. De brinner för gästen och att få driva och utveckla ett unikt hotellkoncept.

Taktikon vill vara en del av deras utveckling. På samma sätt som hotellen brinner för sina gäster brinner Taktikon för att hjälpa hotellen att bli lönsamma samtidigt som de ser till att hotellen får lägga sin tid på att hand om driftsfrågor istället för teknik och administration.

Att driva hotell innebär många tekniska utmaningar, med en bråkdel av de resurser som de stora hotellkedjorna kan uppbåda. Något som skapar risker hos den enskilde hotellägaren.

– En felsatsning kan innebära betydande svårigheter för ett litet oberoende hotell. Att inte göra något alls betyder ofta att verksamheten långsamt utarmas, säger Annemarie Gubanski, vd och grundare av Taktikon Hotels, som hjälper små oberoende aktörer att bli framgångsrika och livskraftiga på den internationella hotellmarknaden.

– Om du tillhör en av de stora kedjorna finns det enorma resurser att lägga på IT-system, bokningsalgoritmer och prisstrategier, men som litet oberoende hotell är det svårt att hänga med i den tekniska utvecklingen. För den går snabbt, i dag sker merparten av bokningarna via en bokningssajt, där det krävs att ditt affärssystem kan kommunicera med andra sajter via API:er, fortsätter hon.

– Det krävs också att man hela tiden ligger i framkant och utvecklar gränssnitt och tekniska system vart efter marknaden utvecklas. Det här gör att de stora kedjorna blir helt dominerande på bokningssajterna, medan de små aktörerna blir hänvisade till mer informella kanaler, säger Annemarie Gubanski.

Taktikon Hotels har arbetat inom hotellnäringen i Europa under många år och sett hur utvecklingen gått allt snabbare. Kärnverksamheten är att hjälpa besöksnäringen med intäkter och bokningar, så kallad revenue management. Erfarenheterna från det arbetet ledde till att Taktikon Hotels nu breddar sin verksamhet för att skapa förutsättningar för även de små hotellen att kunna arbeta med komplexa prisstrategier, externa bokningssajter och lojalitetsprogram. Genom ett unikt samarbete med den amerikanska systemleverantören SHR kan Taktikon erbjuda tjänsten till en bråkdel av kostnaden för en enskild hotellföretagare.

– Vi vill helt enkelt att de oberoende aktörerna ska få tillgång till allt som de stora kedjorna har. Vi kan erbjuda det som en prenumererad tjänst där man betalar en mindre månadsavgift och en procent på varje bokning.

Just samarbetet med systemleverantören SHR betonar Annemarie Gubanski som avgörande och unikt i sitt sammanhang. Tack vare vår långa erfarenhet med att utveckla hotellens kassaflöden och bokningsstrategier har de kunnat teckna det här avtalet och hoppas nu att kunna stötta hotell i både Sverige och övriga Europa.

Läs mer om Taktikon Hotels här