Annons

Så lyckas du med din vegetariska satsning

zoom Den ärtbaserade råvaran Pease är vegansk, klimatsmart och proteinrik, och kan användas till allt från bowls och texmex till lasagne och hamburgare.  Foto: Findus
Den ärtbaserade råvaran Pease är vegansk, klimatsmart och proteinrik, och kan användas till allt från bowls och texmex till lasagne och hamburgare. Foto: Findus
Findus: Var tionde svensk är vegetarian eller vegan och var fjärde planerar att minska sitt köttätande. Att erbjuda ett fullgott vegetariskt alternativ blir med andra ord allt viktigare. Så här lyckas du.

För första gången på flera decennier minskar köttkonsumtionen i Sverige. I dag är var femte restauranglunch vegetarisk.
– Vi ser en ökad efterfrågan på vegetariska produkter och ett sug efter kunskap och inspiration, säger Jenny Maltesson, marknadschef på Findus som nu lanserar Pease, en helt ny vegansk råvara gjord på protein från ärter.
– Pease är både klimatsmart och ett utmärkt komplement i den nya, gröna matlagningen. Ärter har ju alltid varit en betydande del i Findus dna.
Vi har rådfrågat Green Cooking Academy –Findus verktyg för att sprida kunskap om vegetarisk matlagning, framtaget i samarbete med 50 kockar – för att hjälpa dig att lyckas i din vegetariska satsning.

1. Behandla all mat lika
Till att börja med, ge rätterna rätt namn. Vilket låter godast, ”Vegetarisk böngryta med potatis” eller ”Het toscansk höstgryta med persiljesmörslungad delikatesspotatis”? Många pekar dessutom ut de vegetariska alternativen för sig i menyn. Lite som att säga att de inte hör hemma där.

2. Döda mättnadsmyten
Det finns massor av ingredienser som både ger bra mättnadskänsla och hög lönsamhet, som rotfrukter, svamp och broccoli. Ägg och många andra mejeriprodukter har samma effekt.
– En väl sammansatt vegetarisk rätt ger en behaglig mättnadskänsla. Här gäller det att komponera rätten smart. Att vegetariskt inte mättar är en myt som kommer att dö ut, säger Jenny Maltesson.

3. Det går att ersätta köttsmaken
När gästen säger att hen inte vill överge köttet på grund av smaken kan du alltid kontra med att ”den här rätten innehåller bland annat parmesan, vitlök och svamp, ingredienser som innehåller umami, grundsmaken som också finns i kött”.

4. Använd nya spännande råvaror
Det finns i dag massor av spännande köttprodukter, som Quorn och Oumph. Med Findus nya råvara Pease, som alltså är baserad på ärtor, kan du göra allt från hamburgare till spännande wokar.

5. Inspireras av världens kök
Saknar du inspiration till din nya meny? Vänd då blickarna mot exempelvis de mexikanska, grekiska och persiska köken. Många spännande internationella kök är faktiskt till stor del redan vegetariska.

Pease är en helt ny vegansk råvara, gjord på protein från ärtan, i varianterna pulled, strimlad och färs. Den består av upp till 33% protein, jämfört med 26% i nötkött, och är klimatsmart tack vare lågt koldioxidutsläpp. Läs gärna mer här!

Är du intresserad av att anmäla dig till Green Cooking Academy? Läs mer här.