Annons

Det här är nya Ikea-hotellet

zoom Bo med Billy-bokhylla och andra kända Ikea-klassiker.
Bo med Billy-bokhylla och andra kända Ikea-klassiker.
NYHETER. I september slår Ikea Hotell upp portarna i Älmhult. Med sina 250 rum i tre våningar blir det Smålands största hotell: ”Vi vill utmana den traditionella klassificeringen genom att erbjuda ett budgetboende med fyrstjärnig service”, säger Michael Palmgren, vd på Ikea Hotell.
Annons

Älmhult är synonymt med Ikea sedan Ingvar Kamprad grundade sitt möbelföretag på orten 1943. Så det är ingen slump att det är just här som det nya Ikea-hotellet kommer att öppna.

Smålands största hotell

När det första Ikea-varuhuset lanserades på 50-talet såg kunderna möbelshoppingen som en dagsutflykt. Ingvar Kamprad, som varit i USA och inspirerats av motellen där, såg till att komplettera med ett Ikea-motell. Det är samma lokaler som vi nu bygger om till hotell, säger Michael Palmgren.

Det är Värdshuset i Älmhult som nu förvandlas till Ikea Hotell. Antalet besökare har kontinuerligt ökat till orten och lokalerna har inte räckt till. Det gångna året har därför en stor del av de gamla byggnaderna byggts om. Verksamheten har varit i full drift under arbetet så det har dragit ut på tiden. När allt är klart i september kommer det att vara Smålands största hotell.

Enligt Michael Palmgren sitter Ikeas grundtanke i väggarna.

– Vi vill utmana den traditionella klassificeringen genom att erbjuda ett budgetboende med fyrstjärnig service. I storstäderna har de lanserat ett antal koncept med billigt boende, men på landsbygden är vi ganska ensamma om det, säger han.

Skapar sociala ytor

Målgruppen är bred – allt från barnfamiljer och designintresserade pensionärer till affärsresenärer. Av den anledningen rymmer hotellet både hotellrum, konferensrum som är förberedda för att bli sovsalar och små kabinrum, för dem som blivit strandade på grund av till exempel dåliga tågförbindelser och behöver boende några timmar.

Enligt Michael Palmgren ligger fokus på att gästerna ska kunna interagera med varandra.

– Vi har lagt stor vikt på design och sociala utrymmen som uppmanar till kreativitet. Istället för att placera kaffekokare och sådant på rummen så har vi allmänna ytor på varje våningsplan. Ett av dem är utrustat med kök, ett annat ser ut som ett vardagsrum med tv och pingisbord. Tanken är att man ska lära känna nya människor.

Ikea kommer att löpa som en röd tråd genom inredningen. I lobbyn, baren och restaurangen kommer möbler och textilier att skifta med korta intervaller, precis som i varuhusets utbud. Även i rummen kommer det att vara i huvudsak Ikealösningar. 

Inga fler hotell i sikte

– Som gäst behöver man inte skruva ihop sin säng själv, den möjligheten finns däremot tvärs över gården, där världens första Ikeamuseum ligger. Det är unikt och kommer att bli ett lyft inte bara för oss utan för hela Älmhult, säger Michael Palmgren.

På orten finns även ett flertal Ikea-bolag som skapar reseanledningar, Michael Palmgren räknar med över 50 000 gästnätter per år som är kopplade till bolagens anställda.

Trots de höga förväntningarna på det nya Ikea-hotellet så finns inga planer på att bygga fler.

– Det kommer att öppna ett hotell i Malmö i anslutning till Ikeas kontor, men det ska drivas externt och kommer inte heta Ikea Hotell, det här ska inte bli någon hotellkedja. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...