Ny trendrapport: "Det är restaurangbranschens utmaningar"

Restaurangbranschen framtiden Foto: Colourbox

Konsultbolaget PreOpening har författat en trendrapport som sätter fingret på det nya digitala landskapets möjligheter.

NYHETER. Restaurangbranschen står inför en rad svåra utmaningar – och desto fler möjligheter. Det konstaterar Andreas Moene, vd för konsultbolaget PreOpening. 

Andreas Moene.

Globala teknikskiften äter sig in i alla delar av samhället, och restaurangbranschen är förstås inget undantag. Konsultbolaget PreOpening har författat en liten trendrapport som sätter fingret på det nya digitala landskapets möjligheter.

− Smartphones och delningsekonomin påverkar förstås alla i dag. För restaurangerna innebär det att den minsta kvarterskrogen plötsligt kan nå ut bredare än de någonsin kunnat tidigare genom tjänster som Foodora och UberEats, säger Andreas Moene, vd för PreOpening.Artikeln fortsätter under annonsen

Men även de ”bästa adresserna” har haft det tufft konstaterar han, med skyhöga hyror, svår logistik och begränsade försäljningsintervaller. Andreas Moene menar att man bör omfamna ny teknik och anpassa hela sin verksamhet för att hitta effektivare lösningar.

− Alla vet att det är svårt att driva krog bara mellan 11:30-13 och mellan 17-21. Dels kan man bygga in möjligheten till förbeställningar redan i konceptutvecklingen, dels jobba för att fylla tiderna med frukost, fika, möten, after work och så vidare – eller så kanske man kan hyra ut till andra verksamheter? Många lunchrestauranger trycker bara in fler sittplatser och slutar där. Men i dag handlar det om att optimera ytor och skapa bra flöden genom en uttänkt takeaway-meny.

Restaurang utan sittplatser

I framtiden kan det enligt denna logik bli allt vanligare med restauranger som inte har sittplatser alls, utan bara levererar takeaway. I New York finns den virtuella restaurangen Ando som exempel. De blixtsnabba apptjänsterna kan dessutom eliminera behovet av pliktskyldiga hotellrestauranger.

Bakom kulisserna handlar den nya tidens effektivitet bland annat om att samsas kring stordriftsfördelarna. En ny tid våras för storköket, där flera restauranger kan samsas om resurserna.

− Morgondagens vinnare är de som klarar att skala ner, få ordning på logistik och struktur, samt skapa effektiva processer och rutiner för allt från inköp till närvaron i sociala medier.

Det låter som att dagens food trucks hamnar ganska nära den beskrivningen?

− Absolut, men de har å andra sidan vädret att kämpa emot. Vi kommer få allt fler klusterlösningar i stil med K25 i Stockholm, där många små kvalitetsaktörer samsas om faciliteterna. Det ser vi på Teatern i Ringen i Stockholm, i Malmö Saluhall och Torvehallerne i Köpenhamn.

Småskaligt och konkurrenskraftigt

Även i gallerior, flygplatser och stationshallar kommer vi få se betydligt fler lösningar av den här sorten, menar Andreas Moene. En ny aktör innebär nästan ingen risk för fastighetsägaren om ytan är på 12 kvadratmeter och allting annat redan finns på plats.

− Jag tror att de stora kedjorna kommer att få det allt svårare i konkurrensen när hantverksgänget lyckas få till sina processer. Folk är nyfikna och äter ute mer än någonsin samtidigt som de inte vill spendera alltför mycket på ett och samma tillfälle. Snart ser vi även lösningar där du både på flyg och tåg kommer kunna få mat levererat från lokala restauranger enligt dina önskemål. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättning – och bygger ut.

Annons
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.