"Vegovågen sker mest i storstäderna"

K-märkt, Stockholm Foto: Pressbild

På restaurang K-märkt i Stockholm köper man sin lunch i vikt.

NYHETER. Stadsodlad, robottillagad, drönarlevererad, kemiskt maximerad – och naturligtvis vegetarisk. Är det så framtidens lunch kommer att se ut? 

Jens Dolk.

Några av framtidsspaningarna finns att läsa i Fazers årliga publikation Lunchrapporten – en kombination av 1000 konsumentintervjuer och expertspaningar.

Däri ser man hur lunchvanorna utvecklats de senaste fem åren. Till exempel så har andelen som säger sig äta vegetariskt till lunch minst en dag i veckan ökat från 28 till 33 procent.Artikeln fortsätter under annonsen

Lunchrapporten menar att den ökande kunskapen om vegetarisk kost kommer leda till att grönsaker diskuteras på samma sätt som styckdetaljer i dag. Men det är lång väg att gå. Det menar i alla fall Sara Sundquist, livsmedels- och hållbarhetsstrateg på Visita.

− Vegovågen sker mest i storstäderna än så länge, det är en bit kvar ute i landet. Vi äter fortfarande mycket animaliskt protein och det kommer fortsätta att vara viktig del av lunchen för många. Vi kommer äta mer och mer vegetariskt och det kommer vara mer och mer grönsaker på tallriken, men det dröjer ytterligare ett tag tills det stora genomslaget kommer.

Inte samma bantningshysteri

Allt färre säger sig försöka äta hälsosammare luncher under 2017. För fem år sedan var det betydligt mer fokus på att minska fett och kolhydrater, samt att öka intaget av protein och fullkorn. I dag äter vi möjligen mer hälsosamt överlag, eller så har vi helt enkelt blivit mer avslappnade. Däremot är specialkost allt vanligare.

Jens Dolk är en välkänd profil inom mat och dryck. Han driver bland annat restaurangkonceptet K-märkt i kontorskomplexet Garnisonen i Stockholm, där man serverar buffé till närmare 800 lunchgäster varje måndag-fredag och tar betalt per hekto. Han menar att människan är ganska bekväm av naturen.

− På lunchen tar man inga omvägar, säger han. Du tar det närmaste och billigaste, och då spelar det ingen roll att du precis läst de senaste rönen om kost och hälsa – du trycker ändå i dig en dubbelpanerad schnitzel till lunch. Det ligger ett stort ansvar på krögaren att tillägna sig kunskap och leverera något som är nyttigt och bra.

 

Sallad i huvdrollen

Han känner igen sig i flera av Lunchrapportens spaningar. Bland annat har man på K-märkt vänt på serveringen så att grönsaker och sallader spelar huvudrollen. Mot slutet av buffén återfinns det animaliska proteinet.

− Förr eller senare kommer vi till en dag då vi inte kan konsumera så här mycket kött, säger Jens Dolk. Det kan ta 10 år eller 50 år, men varje steg dit är ett steg i rätt riktning för vår egen och jordens hälsa. Men jag tror inte heller att man ska bli för hardcore. Vi driver en grön linje i vår restaurang, men vi har alltid kött. Däremot kan man utbilda gästerna. Vi har fått 65-åriga män att gå ner i vikt och börja älska grönsaker.

Det talas mycket om stadsodling, så kallad urban farming, och utvecklingen av vertikala växthus som kan hjälpa städerna att bli mer självförsörjande. Men det skulle krävas en enorm storskalighet för att nå i mål.

− Har man den möjligheten är det roligt för kocken och gästen, även om det är en mycket liten del av behovet, säger Sara Sundquist. Stadsbruket kommer kunna bidra, men vi behöver stora arealer för att försörja en människa − ungefär 1,2 hektar per person räknar man med. Staden kommer alltid att vara beroende av landsbygdens system, det är naivt att tro någonting annat.

Stadsodlar ovanpå restaurangen

Jens Dolk använde sig redan av stadsodling på Garnisonens tak, men menar också att det är mest för skojs skull.

− Vi har bland annat vinbär, örter, lök och potatis där uppe. Visst är det häftigt att kunna hämta ett knippe morötter direkt ner till köket, men det blir mest en rolig krydda för ett samtalsämne. I Sverige har vi trots allt ytorna, så stadsodling är inte lika nödvändigt här som på andra platser i världen.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".

Annons
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.