Annons

Östarps Gästgivaregård prisas i Årets Företagare

zoom Gunilla och Lennart Vollmer tog över driften av gästgivaregården 2002. Foto: Östarps Gästgivaregård
Gunilla och Lennart Vollmer tog över driften av gästgivaregården 2002. Foto: Östarps Gästgivaregård
NYHETER. Östarps Gästgivaregård som har varit i samma ägo i över 70 år utses till Årets Företagare i Sjöbo kommun. ”Det är den finaste utmärkelsen kan man få”, säger ägare Lennart Vollmer.
Annons

Östarps Gästgivaregård har funnits i familjen Vollmers ägo sedan 1946, Gunilla och Lennart Vollmer tog över driften 2002. I veckan fick de ta emot Företagarnas utmärkelse Årets Företagare i Sjöbo Kommun. Den kommunala deltävlingen är en del i den rikstäckande utmärkelsen Årets Företagare.

Grattis till utmärkelsen, hur känns det?

– Det känns som en utmärkelse av företagare är den finaste utmärkelse en företagare kan få. Sedan givetvis bra pr för oss, vi har fått 400 likes och 160 kommentarer på Facebook, och en hel del på instagram. Pr som vi inte har behövt betala för, men som kostat blod, svett och tårar haha.

I nomineringen står bland annat att ni på ett ”imponerande sätt” har utvecklat verksamheten, vad har ni gjort?

 – Vi har gått från en omsättning på 4 miljoner till 6 miljoner sedan vi tog över 2002. Vi har bland annat anställt personal och utvecklat hur vi jobbar med ekologiska råvaror och hållbarhet, vilket har påverkat försäljningen positivt.

 Restaurangen är KRAV-certifierad, varför är det viktigt för er?

– Vi har alltid haft den inriktningen och har alltid jobbat med närodlat, men så gjorde vi en certifiering för fem år sedan, och idag är 90 procent av maten tillagad av Kravmärkta råvaror. En av våra paradrätter äggakaka har varit ekologisk i 20 år, säger Lennart Vollmer.

Vilken betydelse har det för era gäster att ni är Kravmärkta

– Stor betydelse, det ser vi på våra omdömen i olika kanaler, och vi får dagligen kommentarer av gästerna så det har varit ett fantastiskt lyft.

Gästgivaregården har funnits i familjens ägo i över 70 år, hur gör man för att bevara det gamla och samtidigt vara tidsenlig?

 – Vi har faktiskt inte förändrats så mycket och dom flesta tycker om att vi håller på traditioner. För 20 år sedan att vara en gourmetrestaurang, men gästantalet sjönk så vi lade ned den idén och gick tillbaka till det vi är bra på: traditionsrik mat som smörgåsbord, husmanskost och gåsamiddagar.

– Vi serverar 1500-2000 gåsamiddagar under de fem helger vi erbjuder det, och sedan tar julborden vid, så vi har fullt upp framöver. Utöver det har vi bröllop som vår huvudnäring.

Du och din fru Gunilla Vollmer är på väg att lämna över till nästa generation, hur känns det?

 – Vi har lite problem med det, för våra barn vill inte ta över. Så vi hoppas på barnbarnen, men det tar några år innan de har åldern inne.

Men känns det okej för er att fortsätta till dess?

– Vi hade ju tänkt att trappa ned, men när vi fick den fina utmärkelsen så kände vi att vi inte kunde sluta, det blev en riktig morot att fortsätta, säger Lennart Vollmer.