Annons

Här tjuvstartar sommaren i helgen – med Ostron-NM

zoom Lars Karlsson har en gedigen tävlingskarriär bakom sig med 11 tävlingsår.  Foto: Pressbild
Lars Karlsson har en gedigen tävlingskarriär bakom sig med 11 tävlingsår. Foto: Pressbild
Ostronmästerskapen i Grebbestad sätter sommarorten på kartan. I helgen är det dags för NM. Ett mästerskap och folkjippo där det öppnas minst 5000 mollusker.
Annons

– Det här ett klockrent exempel där man kan jobba med en råvara för att lyfta en destination. Vi har varit involverad sedan starten 2006. I hela Bohuslän är skaldjuren väldigt viktiga för turistnäringen, och så håller de en väldigt hög klass, säger Jill Axelsson Pabst, utvecklare inom matturism, Turistrådet Västsverige.

Många av besökarna kommer från Norge. Helgen har också växt till att bli en slags tjuvstart på sommaren.

– Innan den här helgen har det varit väldigt lugnt i Grebbestad. Men det här har blivit ett sätt att förlänga säsongen genom att jobba med evenemang som inte sker mitt under sommaren. Till exempel sker Ostronets Dag i början av september. Och nu i helgen är det fullt på både hotell och restauranger, säger Jill Axelsson Pabst.

Blodigt allvar

För att vara en bra ostronöppnare så är det viktigt att vara riktigt noggrann. Nordiska mästerskapet går visserligen ut på att öppna 30 stycken så snabbt som möjligt – men tidsfelen kan stjälpa rejält. Fyra sekunder för varje skalflisa eller om ostronet inte är lossat ordentligt. Själva inspektionen gör en domarkår som sitter i annat rum och inte kan se de tävlande.

Det här är blodigt allvar.

Och allra värst är det om någon har skurit sig och det råkar vara just blod inuti ostronets skal – minus 30 sekunder. Och skulle du ha tappat ett ostron på golvet får du inte plocka upp det utan det blir minus med 30 sekunder.

Regerande SM-mästare Lars Karlsson ska tävla i NM. Konkurrensen ser tuff ut.

– Man känner till alla rätt så bra. I startfältet finns både regerande världsmästaren, från Estland, och EM-vinnaren, från Finland. Det är bästa möjliga startfält.

Hur många ostron öppnas den här helgen?

– Totalt i samhället kommer säkert minst 5000 ostron öppnas. I tävlingen går det nog åt 2500 stycken. Nittio procent av alla svenska ostron kommer från just Grebbestad och vi tävlar bara med svenska.

I den öppna klassen tävlar även kocken Tareq Taylor, vinnare av Kockarnas Kamp.

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Med Besöksliv når du stjärnorna i restaurangbranschen

Besöksliv är tidningen och rekryteringskanalen för cheferna och ägarna på de över 7 100 hotell, restauranger, campingar och anläggningar som är medlemmar i Visita