Annons

Succéresa för streetfoodinspirerade crêpes

zoom Lotta Eklund, medgrundare till Ett litet crêperie
Lotta Eklund, medgrundare till Ett litet crêperie
NYHETER. Ett bröllop, ett franskt crêpes-recept och en food truck. Där har ni ingredienserna i storyn om hur Ett litet crêperie i gotländska Stenkyrka såg dagens ljus.
Annons

Lotta Eklund och Jocke Andersson hade arbetat i många år i Stockholms krogvärld, Lotta på Riche och Jocke på Urban Deli, när de köpte en foodtruck för 8 år sen. Planen var att testa den under sommaren på Gotland och sen återvända hem till Nacka på hösten.

–  Vi ville göra något eget under sommaren medan barnen var små, och vi ville inte hyra någon lokal, utan försöka hålla kostnaderna nere, säger Lotta Eklund.

Food trucken som de köpte kom med två crêpesjärn men Lotta och Jocke hade en plan att servera frukost från foodtrucken och tänkte riva ut dem.

Gräddade crêpes på bröllop

– Sen hörde en kompis av sig som skulle gifta sig på Gotland och frågade om inte vi kunde komma med vår foodtruck och servera crêpes kvällen före bröllopet. Brudgummen är frankofil och hade fått ett recept på crêpessmet från en man i Paris. Så vi körde dit den och stod där och gräddade crêpes hela kvällen och insåg att det var jätteroligt, berättar Lotta.

Crêpesjärnen fick vara kvar och eftersom huset de nyss köpt i Nacka inte gick att flytta in i (byggherren gick i konkurs och kunde inte färdigställa huset) bestämde de sig för att vara kvar på Gotland under hösten.

– Jag letade egentligen efter ett sommarhus som vi kunde bo i, men så hittade vi vår gård här i Stenkyrka som ligger nära Lummelunda. Ett perfekt läge mellan Visby och Fårö. Jag kände direkt att här skulle vi kunna skapa något riktigt bra i en mysig miljö, säger Lotta.

Blev kvar på Gotland

Och när gården blev deras bestämde de sig för att stanna för gott. Gården består av bostadshus, en lada med 50 sittplatser och en stor gård med ytterligare 100 sittplatser utomhus. Foodtrucken har bytts ut mot en container där crêpesen lagas och Ett litet crêperie har också blivit med en gammal husvagn som utrustats med crêpejärn.

Första sommaren blev tuff med många crêpessugna gäster att ta hand om och inte så mycket personal. Snacket om det nya crêperiet nådde snabbt ut. Nu, efter 8 år har de en väl inarbetad personalstyrka som jobbar på sommaren och de har behållit sitt fokus: att enbart servera crêpes och galetter.

Inspirerat av streetfood

– Vi serverar dem på ett annat sätt, lite streetfoodinspirerat som gör att du kan äta dem på stående fot. Cateringdelen är också stor, vi åker runt på ön med vår husvagn på marknader, fester och events. På så sätt kan vi också förlänga säsongen, säger Lotta.

Ett litet crêperi håller annars stängt under vintermånaderna och har öppet mellan påsk och september. Planen för sommaren är att bygga ut taket på gården så att fler gäster kan sitta och äta galette i skydd av regnet.

– Så fort det regnar får vi jättemycket att göra för då är ingen på stranden, så vi behöver verkligen fler sittplatser under tak, säger Lotta.

Hur trivs ni att bo på Gotland året om?

–  Vi har ingen anknytning till Gotland egentligen, men vi älskar ön. Vi gjorde det många drömmer om, vi lämnade Stockholm för ett liv på landet. Men ska man klara av att bo här hela året behöver man vara lite finurlig och påhittig. Och därför bor det många drivna och kreativa själar här. Och sen är ju naturen oslagbar, det är ju fortfarande som att vara utomlands, fast man är hemma i Sverige.

Och foodtrucken då? Den som först tog dem till Gotland? Den ska nu säljas.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...