Annons

Mors Dag viktigt tillskott för restaurangerna

zoom På Tennstopet serveras en trerätters meny till mors ära. Foto: Colourbox/Tennstopet
På Tennstopet serveras en trerätters meny till mors ära. Foto: Colourbox/Tennstopet
NYHETER. Trerätters-menyer, Champagne och skaldjur. Mors dag skapar högtryck hos restaurangerna: ”Vi blir fullständigt nedringda inför mors dag”.
Annons

I samband med mors dag instiftades i Sverige 1919 släpptes ett häfte med instruktioner kring hur mammorna skulle firas: ”före uppstigandet skulle de bjudas på gott kaffe och bröd”.

Än i dag hyllas mammorna med mat och dryck, och för landets restauranger har dagen blivit ett viktigt tillskott.

– Vi bjuder in till mors dag-brunch och det är ett av tillfällena under året då vi fyller slottet. Det bokas alltid helt fullt, vi blir fullständigt nedringda inför mors dag, säger Emelie Lööf, marknadskoordinator på Örenäs Slott i Skåne.

Örenäs Slott har tre sittningar under mors dag och brukar locka uppemot 400 gäster. Brunchen består av varma och kalla rätter och det går att köpa till bubbel.

– Vårt gottebord är gästernas stora favorit, särskilt våfflorna verkar locka.

Vad betyder mors dag för er?

– Vi började servera vår mors dag-brunch för fyra år sedan och den har ökat i popularitet. Det är en jättebra dag för oss eftersom vi får visa upp vår verksamhet för många människor.

Lotta Nilsson är restaurangchef på Tennstopet i Stockholm och även här är det fullbokat på mors dag.

– På söndag är det dessutom Elitloppet, så det kommer att bli en hel del att göra för oss.

På Tennstopet serveras en trerätters mors dag-meny, med bland annat kalvtartar till förrätt och halstrad röding till huvudrätt.

Som bokningsansvarig på Sjömagasinet i Göteborg har Joel Nyström fullt upp inför mors dag.

– Vi brukar ha mellan 175 och 200 gäster på hela dagen och då är det i princip fullt hus, eftersom vi bara har öppet under lunch- och eftermiddagstimmarna den dagen.

På mors dag är det premiär för Sjömagasinets sommarbuffé.

– Då går den under namnet mors dag-buffé och vi serverar ett smörgåsbord med lax och sill, ett antal småvarma rätter, fisk och skaldjur samt en kötträtt och vegetariska alternativ. Efter det får man möjligheten att beställa en god dessert – troligtvis med rabarbersmak i år.

Vad betyder mors dag för er?

– Vi står och faller inte med mors dag försäljningsmässigt, men det är ett fint tillskott eftersom vi normalt har stängt på söndagar.