Annons

Nära hälften av platserna på restaurangskolorna står tomma

zoom En av anledningarna till att kock är ett av de stora bristyrkena<br />
 är att färre väljer att utbilda sig.  Foto: Colourbox
En av anledningarna till att kock är ett av de stora bristyrkena
är att färre väljer att utbilda sig.
Foto: Colourbox
NYHETER. Av 390 platser på restaurangutbildningar i Gävleborgs län står nästan hälften tomma. ”Det är ju närmast ofattbart att ungdomarna inte vill utbilda sig till ett jobb som ger anställning på direkten”, säger rektor för Bromangymnasiet i Hudiksvall.
Annons

Enligt en kartläggning genomförd av P4 Gävleborg finns det stora problem med att elever inte söker sig till restaurangutbildningarna i länet, samtidigt som restaurangnäringen växer och skriker efter personal.

Av totalt 390 utbildningsplatser står 173 tomma.

–Det är naturligtvis tråkigt att inte fler väljer att utbilda sig till en bransch som skriker efter yrkesutbildade medarbetare. En utbildning på våra yrkesprogram betyder i princip att eleven efter utbildningen är garanterad ett jobb, säger Peter Thomelius, Utbildnings- & HR-chef på Visita till Besöksliv.

Någon tydlig förklaring till de för branschen dystra siffrorna, kan inte rektorerna för de kartlagda skolorna svara på.

– Det är ju närmast ofattbart att ungdomarna inte vill utbilda sig till ett jobb som ger anställning på direkten och väldigt goda möjligheter till ett spännande yrkesliv i Sverige och världen, säger Bitte Åström, rektor för Bromangymnasiet i Hudiksvall till Radio P4 Gävleborg.

I Sandviken har det funnits restaurangutbildning i 50 år. Av 96 platser, står 52 tomma. På Slottegymnasiet i Ljusdal kunde man inte starta en årskurs förra året eftersom man enbart hade en sökande, skriver Radio P4 Gävleborg.

Läs mer.

 

 

 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...