Annons

Rekordstort intresse för Stellagalan

zoom Stellagalans grundare Anette Rosvall.
Stellagalans grundare Anette Rosvall.
NYHETER: På måndag är det dags för den andra upplagan av Stellagalan. Galan hyllar framstående kvinnor inom mat- och restaurangvärlden – och intresset är rekordstort: ”Vi har över 400 anmälda, vilket är dubbelt så många som förra året”, säger Anette Rosvall, grundare av Stellagalan.
Annons

Stellagalan vill lyfta professionella kvinnor inom svensk gastronomi för att därigenom verka för ett mer jämställt arbetsliv. Galan hade premiär förra året och måndag 4 februari är det dags för nummer två i ordningen. Och förväntningarna är på topp.

– Det känns fantastiskt. I dag går jag igenom tidplanen med sekreteraren och projektledaren och sedan är vi redo, säger Anette Rosvall, ordförande och en av grundarna av Stellagalan.

Intresset för galan är över förväntan, fortsätter hon.

– Vi har över 400 anmälda, vilket är dubbelt så många som förra året. Även sponsorerna har ökat, från sex till tio stycken.

Bland årets sponsorer kan nämnas Menigo och Fotografiska som är de största, följt av Svenskt Kött, Absolut Vodka, Visita och Spendrups.

Enligt Anette Rosvall skiljer sig årets upplaga från den ifjol.

– Vårt forum sticker ut, här kommer Maud Olofsson från Visita, Marie Skogström som tävlat i Årets Kock, Fredrik Eriksson som skapat Krogkoden samt Stefan Ekegren att diskutera branschens jämställdhetsproblematik – och det är helt fullsatt.

Nytt för i år är även att män är inbjudna.

– Det beror på att vi vill visa hur viktigt det är att vi alla jobbar tillsammans med den här frågan.

De stora momenten är forumet följt av middagen och prisutdelningen.

– Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist presenterar en stående middag. Och sedan är det dags för prisutdelningen i nio kategorier, som årets Stella-sommelier, årets Stella-konditor och årets Stella-kock.

Vad ser du själv mest fram emot?
– Det kommer att bli häftigt att se hur stort det är och att få dela det här tillsammans med alla andra.

Blir jämställdheten i branschen bättre anser du?
– Ja, det tycker jag. Men visst finns det problem i vår bransch, precis som i andra branscher där en grupp är i majoritet. Då skapas nätverk som stänger ute vissa människor.

Det är er andra Stellagala, vad hoppas du att det ska ge för kortsiktig respektive långsiktig effekt?
– På kort sikt vill att folk får upp ögonen. Och på längre sikt vill vi starta ett mentorsprogram, där kvinnorna vi nominerat kommer att ingå. De ska sedan fungera som en inspirationskälla till unga tjejer, så att de kan se hur långt man kan gå.