Annons

Stark restaurangtillvÀxt första kvartalet

zoom Flera restaurangkategorier upplevde ett uppsving i försÀljningen Ärets första kvartal. Foto: Colourbox
Flera restaurangkategorier upplevde ett uppsving i försÀljningen Ärets första kvartal. Foto: Colourbox
NYHETER. Efter en tid med lĂ„g tillvĂ€xt ser flera restaurangkategorier ett uppsving Ă„rets första kvartal. ”Det ser ut som den osĂ€kra marknaden vi sĂ„g för ett Ă„r sedan har stabiliserats”, sĂ€ger Jonas Siljhammar, vd pĂ„ Visita.
Annons

I mars kunde man pÄ besöksliv lÀsa om hur restaurangerna med förbÀttrade strukturer och nya strategier förbereder sig pÄ sÀmre tider.

Men efter flera kvartal av inbromsning, upplevde flera restaurangkategorier ett uppsving under 2019 Ärs tre första mÄnader, enligt ny statistik frÄn SCBs Restaurangindex.

Restaurangernas volymomsÀttning (omsÀttning rensad för inflation) steg med 1,8 % i det första kvartalet 2019, jÀmfört med samma period ett Är tidigare. Det var tredje kvartalet i följd med tillvÀxt och mer Àn en fördubbling i tillvÀxttakten frÄn föregÄende kvartal.

– RestaurangnĂ€ringens omsĂ€ttning har under lĂ„ng tid varit pĂ„ mycket höga nivĂ„er och dagens siffra visar att tillvĂ€xten stĂ€rkts. Det ser ut som den osĂ€kra marknaden vi sĂ„g för ett Ă„r sedan har stabiliserats, sĂ€ger Jonas Siljhammar, vd pĂ„ Visita.

Samtidigt visat respektive restaurangkategori pÄ stora skillnader tillvÀxt. Störst visar hotellrestauranger, som ökade volymförsÀljningen med 15,3 procent jÀmfört med samma period 2018. Trafikrestaurangerna vÀxte med 5,6 procent. Lunch- och kvÀllsrestauranger, som Àr den största kategorin i branschen, visade en tillvÀxt pÄ 2,0 procent jÀmfört med första kvartalet 2018.

Vissa kategorier uppvisade en negativ utveckling, dÀr kaféer/konditorier och personalrestauranger minskade mest, med 7,1 respektive 7,0 procent.

Enligt Visita stÀrker siffrorna bilden att det Àr turism och annat resande som driver tillvÀxten, medan hushÄllen Àr lite mer avvaktande i den vardagliga konsumtionen.

– Att hotell- och trafiknĂ€ra restauranger vĂ€xer kraftigt visar att Sverige, som en hĂ„llbar och naturnĂ€ra destination, fortsĂ€tter locka turister. Det finns goda anledningar att tro pĂ„ en stark sommar för besöksnĂ€ringen, sĂ€ger Jonas Siljhammar.

Den totala restaurangmarknaden uppgick 2018 till cirka 135,7 miljarder kronor inklusive moms.