Annons

”Väldigt känslosamt att få en sådan här utmärkelse”

zoom Adelajdo Hysa, vinnare i kategorin kök, har nyligen kommit till Sverige från Grekland och jobbade i köket på Falkenberg Strandbad under sommaren. Foto: Falkenberg Strandbad
Adelajdo Hysa, vinnare i kategorin kök, har nyligen kommit till Sverige från Grekland och jobbade i köket på Falkenberg Strandbad under sommaren. Foto: Falkenberg Strandbad
NYHETER. Årets sommarjobbare är korade och Besöksliv har talat med Adelajdo Hysa, vinnare i kategorin kök.
Annons

Branschen nominerade sina bästa sommarjobbare under sommarmånaderna och i år kom det in 50 procent fler nomineringar än 2020 till tävlingen.

Initiativet kommer från Svenska Kulturpärlor och handlar om att lyfta fram unga inom hotell- och restaurangbranschen för att visa på karriärmöjligheterna, något som är mer aktuellt än någonsin med den personalbrist som råder i branschen.

Nu har årets sommarjobbare korats och Besöksliv har talat med tre av vinnarna i kategorierna kök, servering och hotell. Först ut är Adelajdo Hysa, vinnare i kategorin kök.

Hungrar efter kunskap

Adelajdo Hysa har nyligen kommit till Sverige från Grekland och jobbade i köket på Falkenberg Strandbad under sommaren. I hans nominering lyfts hans stora hunger på kunskap samt att han är effektiv, snabblärd och ödmjuk.

– Jag är jätteglad över den här vinsten! Jag har inte varit i Sverige så länge så det känns väldigt känslosamt för mig att få en sådan här utmärkelse.

Adelajdos bror jobbar på Falkenberg Strandbad och när de behövde personal tipsade han om Adelajdo som då jobbade i köket i en restaurang i Grekland.

– Allt var väldigt annorlunda när jag kom till restaurangen i Sverige och i början var jag lite förvirrad. Men alla var hjälpsamma så det gick snabbt att lära sig. Jag fick en massa bra tips från den övriga personalen.

Vill fortsätta i restaurangbranschen

Nu funderar Adelajdo på att utbilda sig till kock och han hoppas att på att komma tillbaka till Falkenberg Strandbad nästa sommar.

– Det har varit en jättebra erfarenhet och jag vill fortsätta jobba i restaurangbranschen.

Vinnarna får förutom äran och titeln Årets sommarjobbare även njuta av en lyxig weekend på Dufweholms Herrgård, Gripsholms Värdshus eller Södertuna Slott, som alla är anläggningar som drivs av Svenska Kulturpärlor.

Läs mer: Årets sommarjobbare viktigare än någonsin

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...