Annons

”Du kan aldrig tro hur gott det smakar”

zoom Malin Olenius som driver Wienerkonditoriet och stammisen Åsa Hagberg
Malin Olenius som driver Wienerkonditoriet och stammisen Åsa Hagberg
REPORTAGE. Sedan 2020 har Malin Olenius drivit anrika Wienerkonditoriet i Hedemora och hon förstår värdet av stammisar. En av dessa är 76-åriga Åsa Hagberg som kommer hit minst två gånger i veckan.
Annons

Hon och väninnorna Kerstin och Agneta tränar på gym tisdagar och fredagar och efter passet unnar de sig en frukost på stammisstället.

– Du kan aldrig tro hur gott det smakar efter träningen. Det säger vi till varandra varenda gång, ”men vad gott det smakar!” Oftast tar vi kaffe och ostfralla som är gjord på surdeg, vi måste ju vara lite nyttiga också, skrattar hon.

– Det är det sociala som är viktigt, här pratar vi om både dagens bekymmer och glädjeämnen. 

Skulle ni inte lika gärna äta frukost tillsammans hemma?

– Nej, nej, det är verkligen inte samma sak! Man behöver komma hemifrån och få den här stunden med väninnorna.

LÄS ÄVEN vår intervju med ett par stammisar på Thörnströms privata rum i Göteborg

Anrika Wienerkonditoriet har existerat sedan 1923 och drivs sedan mars 2020 av Malin Olenius. Tajmingen kunde knappast varit sämre då det var samma månad som pandemin bröt ut på allvar i Sverige och restriktioner började införas bara veckor efter att hon klev in som vd. Det var lite rörigt, minst sagt. Men samtidigt fick hon tidigt förståelse för lokalsamhällets betydelse för en verksamhet som hennes.

– Hedemora är en liten stad och folk visste att jag var en ny, ung tjej och jag upplevde att många ville hjälpa till och stötta. En kvinna från en skola i närheten hade samlat ihop hela sin fikakassa för att supporta mig och det var många sådana initiativ. Sedan har jag ett stort företag som handlat med oss under många år, så jag har haft bra grund att luta mig mot när det varit tuffa tider, säger hon.

Hur viktiga är stammisarna i lågkonjunktur?

– De är oerhört viktiga. Så länge vi har våra stammisar är vi trygga i att det kommer gå bra. När man ser att frukostgängen kommer tillbaka tänker man att det här ska nog gå vägen ändå. Vi har olika stammiserbjudanden, bland annat ett stämpelkort där de får elfte frukosten, kaffet eller lunchen gratis. Det handlar om att visa att vi värderar våra stammisar, varav en del är hos oss sex dagar i veckan, förklarar Malin som bara var 27 år då hon tog över konditoriet.

Åsa Hagberg har förståelse för vilken viktig roll hon och de andra stammisarna spelar.

– Vi är måna om det som finns här och ser till att handla lokalt. Annars riskerar de att försvinna, säger hon och lyfter sammanhållningen som finns i den intima lokalen.

– Jag går hit ensam ibland och ser jag att tidningen ligger framme så kan jag läsa en stund, men jag tycker framför allt om att prata med människor. Det är spännande att lära känna nytt folk och här inne är man inte främmande för att slå sig ner vid ett nytt bord. Antingen känner man redan varandra eller så lär man känna varandra.

För Malin handlar det om att behålla känslan av tryggt och välbekant men att samtidigt smyga in lite nyheter på menyn eller i lokalen.

– Jag törs inte ändra för mycket och har alltid stammisarna i åtanke. Men vi har säsongsanpassade luncher och jag har utökat sortimentet en aning. Ibland skär vi upp ett nytt matbröd och bjuder på så de får testa. Det händer att de tycker det är så gott att de vill ha det istället för vanliga frukostfrallan, vilket är kul.

Du kan även läsa ett större reportage om stammisar i olika delar av landet i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita
får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.
 

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!