Säfsen, som ligger i södra Dalarna, har investerat i tjugo nya lägenheter med så kallat ski in/ski out läge precis vid backarna. Boendena öppnar till julen 2025 i området som kallas Björnbacken och ligger högst upp i skidområdet.
Både lägenheterna och den nya restaurangen Hyttan fokuserar på hållbarhet och är långsiktiga investeringar. Per Wester är Styrelseordförande för Säfsen Resort och berättar om den stora satsningen och varför man gjort den just nu.
– Klimatförändringar, konjunktur och förändrade resebeteenden påverkar alla – särskilt orter som vår, där vintern och snön länge varit själva grunden för turismen. Just därför är det viktigare än någonsin att våga tänka nytt och satsa. Intresset för hållbara, naturnära och genuina upplevelser växer stark. Allt fler européer söker sig norrut och till Skandinavien för att uppleva vildmark, tystnad och orörd natur. Samtidigt väljer många svenskar att semestra i Sverige i stället för att resa långt bort, säger han.
Har byggt tusen nya bäddar
Satsningen har genomförts i samarbete med lokala aktörer och är en del av en större utvecklingsplan för Säfsen, med målet att bli ett attraktivt resmål året runt. Efterfrågan på boenden och intresset för Säfsen har ökat, bland annat från barnfamiljer från Mälardalen.
– De investeringar vi nu genomfört är en del av en större utvecklingsplan där syftet är att bygga för framtiden. Vi har kontinuerligt satsat och investerat i takt med att efterfrågan har ökat, bland annat så har vi byggt över tusen nya kommersiella bäddar under de senaste tio åren, säger Per Wester.
Hållbar satsning på framtiden
Restaurang Hyttan, som öppnar i december, blir ett efterlängtat tillskott till Säfsen efter att den föregående restaurangen brann ner till grunden 2023.
Byggnaden har tagits fram med hänsyn till miljö och historia. Bland annat har man valt att bygga restaurangen på den ursprungliga betongmodulen i stället för att gjuta nytt. Man har också försökt undvika att inreda med nyproducerade möbler.
– Vi tror att framtidens resmål byggs på lokal stolthet, kvalitet och hållbarhet, säger Per Wester. Hyttan är vår satsning på framtiden och ger både ortsbor och besökare en plats som känns meningsfull, levande och långsiktig. Det ska vara en plats där man känner att det finns hjärta, omtanke och respekt för det vi har.
Restaurang Hyttan – mer än bara en restaurang
Hyttans fasad är klädd i obehandlad kärn-furu, som kommer ge ett levande intryck då materialet präglas av väder och vind. Per Wester menar att Hyttan är mer än bara en ny restaurang,
– Det är en plats som vuxit fram ur själva orten. Vi ville skapa något som känns äkta, jordnära och långsiktigt. Byggnaden och verksamheten ska spegla både platsen och människorna här. Vi vill att Hyttan ska kännas som något som alltid har hört hemma här – samtidigt som den pekar framåt, mot en mer hållbar framtid, säger han.
Medverkar i Dalaplus
Säfsen medverkar även i Dalaplus, ett nytt samarbete mellan fyra av Dalarnas skidanläggningar: Säfsen, Orsa Grönklitt, Bjursås och Rättviksbacken, som vill locka fler dalabor att upptäcka skidåkning på hemmaplan. Christoffer Tilstam är Marknads och försäljningschef på Säfsen Resort:
– Dalaplus har fått en fin start med de första köparna på plats och intresset ökar i takt med att fler upptäcker erbjudandet. Vi ser det här som början på något som kan växa över tid, säger han.
Sugen på mer skidåkning i Dalarna? Läs gärna om jubilerande Orsa Grönklitt.