Annons

”Besöksnäringen ses allt mer som en av de viktigaste näringarna”

zoom Foto: Privat
Foto: Privat
PÅ NYTT JOBB. För Sara Widesjö har det brinnande friluftsintresse fungerat som en vägledare i yrkeslivet. Efter jobb som naturguide och skidlärare vill hon dela med sig av sitt stora intresse på ett nytt sätt – som Bromöllas första turismstrateg.
Annons

Sara Widesjö upptäckte tjusningen med friluftslivet redan som barn, när hennes föräldrar tog med henne ut i skogen hemma i Bromölla. Med åren har den starka kopplingen till naturen bara fördjupats, och när möjligheten att arbeta med sitt stora intresse i sin hemkommun dök upp tvekade hon inte att söka tjänsten.

Som Bromölla kommuns första turismstrateg har hon fått ansvaret att bevara och utveckla friluftslivet på hemmaplan.

Grattis till det nya jobbet, hur känns det?

– Det känns fantastiskt roligt, det är en otrolig tjänst jag har fått.

Vad gör en turismstrateg?

– Det är väldigt brett. Jag jobbar med både friluftsliv och besöksnäring, det är mina två huvudområden. Inom friluftslivet jobbar jag med vandringsleder och badplatser, den biten av verksamheten. Jag ser till exempel till att det finns korrekt information på badplatserna och att det finns rutiner för hur vandringslederna ska skötas.

Vad fick dig att tacka ja till jobbet, vad känns mest spännande?

– Jag kommer ju från Bromölla och är uppväxt här. Det är fantastiskt roligt att få fortsätta utveckla de ämnesområden man brinner för i kommunen man bor och verkar i. Jag älskar friluftslivet och tycker att besöksnäringen är otroligt intressant.

Du har tidigare också varit naturguide och skidlärare, vad är det som är så kul med natur och turism?

– Kombinationen av outdoor och turism, tror jag. Besöksnäringen ses mer och mer som en av de viktigaste näringarna i Sverige, och det är fantastiskt roligt att få vara en del av det och att koppla det till friluftslivet som jag tycker är så roligt och brinner för. Jag har alltid varit ute i naturen, ända sen jag var liten. Sen läste jag på Naturbruksgymnasiet i Osby, och när jag blev guide och skidlärare växte intresset för naturen ännu mer. Det är intresset som styr, det har det varit hela tiden.

Vilka blir dina främsta uppgifter?

– Bromölla är en liten kommun, så man har väldigt många arbetsuppgifter. Men jag ska ta fram en ny strategi för fritid- och friluftslivet i Bromölla kommun, målet är att den ska stå klar inom ett år. Och i slutet av förra året antogs en ny besöksnäringsstrategi, och mitt uppdrag är att försöka nå de målsättningar man har beslutat om.

Som vadå?

– Det handlar till exempel om att öka naturturism och det hållbara friluftslivet, och att vi ska ha Skånes mest välskötta och kvalitetssäkrade vandrings- och cykelleder.

Vad ser du mest fram emot i din nya roll?

– Att få komma igång!