Annons

Han är 25 och redan gammal i gemet som hotell-vd

zoom
KARRIÄR. Nya kvarteret Urban Escape börjar ta form vid Brunkebergs torg i Stockholm. Här öppnar Nordic Choice nästa år hotellen At Six i lyxstil och mer publika lillasystern Hobo. Träffa hotelldirektören Mattias Stengl, 25, som ska basa över det senare. 
Annons

Grattis till nya jobbet som hotelldirektör på Hobo. Hur kändes det när du fick frågan?

­– Jag hade följt projektet länge internt och ville verkligen ha jobbet. Så, såklart fantastiskt kul.

 

Vad fick dig att tacka ja till jobbet?

­– Möjligheten att skapa något som tidigare inte funnits i Norden. Och, varför skulle jag tacka nej?

 

Du är 25 år gammal – och har redan varit Norges yngsta hotelldirektör vid 23 års ålder. Vilka fördelar och nackdelar i din yrkesroll tror du det finns med din ålder?

– Jag är inte upptagen av ålder generellt. Jag är väldigt nyfiken, intresserad och målinriktad. Det tror jag är en fördel för mig. Att omge mig med människor som kan det jag inte kan är ett måste för att lyckas för alla tror jag, men kanske är det ännu viktigare för någon i min ålder.

 

Petter Stordalen gav dig ett stort förtroende då när du blev chef på hans nya hotell Comfort HotelXpress  i Tromsö. Var du någonsin nervös inför uppgiften?

– Ja, absolut. Jag tror nog de som anställde mig också var lite nervösa. Men mitt sug efter att lyckas och skapa något har alltid varit större än rädslan över att misslyckas. 

 

Hur började du din karriär inom hotellvärlden?

– Som gräsklippande sommarjobbare vid 15 års ålder. Nyfikenheten över vad som hände inne på hotellet tog mig senare till receptionen och sedan har det fortsatt via de flesta avdelningarna på hotell.

 

Om ett år öppnar Hobo portarna. Vad får inte gå fel?

– Vi får aldrig sluta jobba efter devisen att vi skapar tillsammans med andra. När vi öppnar portarna ska man känna att Hobo är präglat av våra partners som lyft in sin puls på hotellet.

 

Har du någon hjärtefråga som du värnar extra om?

– Personlig utveckling av medarbetare! Jag är upptagen av trender såväl teknologiska som analoga och mycket därtill – men det är människorna till sist som gör skillnaden och jag tycker det är fantastiskt kul att skapa team där individuell utveckling och kultur står högst på agendan.

 

Vilket första intryck ska man som gäst möta i hotellobbyn på Hobo?

– Ett pulserande liv. Glas som klingar, människor som jobbar, folk som hänger i baren, musik och en känsla av att man är en del av det.

 

Ditt senaste jobb var som Pre-opening manager och Direktör för Comfort HotelXpress i Tromsö. Vad tar du med dig därifrån till nya jobbet? 

– Att äta ordentligt i en pre-openingfas. Att våga göra saker som inte blivit gjort tidigare och lita på teamets intuition och att de som jobbar med Hobo har tydliga mål och kul på vägen.

 

Vilka egenskaper anser du gör en bra hotell-vd?

– Det är helt beroende på vilket hotell man driver. Living the brand låter klyschigt men jag tror att man måste identifiera sig med den produkt man driver och leva varumärket. Som ledare tror jag generellt på intresse för människor, tydlighet, att låta sina medarbetare ta ansvar, att vara målinriktad och modig.

 

Hur definierar du god service?

– Service för mig är detsamma som att vilja hjälpa andra, vilja se andra människor glada och att man gör det för man själv får energi av det. Ger du, så får du! 

 

Har du haft någon mentor i din karriär som betytt extra mycket?

– Jag har alltid haft bra chefer, alla har betytt mycket för mig. En person  som följt med länge är Simen Vinge som har vågat satsa på mig och inte minst gett mig utrymme att testa mina idéer och varit ett peppande bollplank.

 

Hur kommer du att arbeta hållbart för Hobos räkning i din roll?

– Hållbart är ett viktigt ord som ska genomsyra allt vi gör. Hållbart ledarskap är en sak, människor hos oss ska må bra. Hållbarhet ur miljösynpunkt är viktigt och där handlar det om allt från byggprocess till drift och att göra rätt val och ställa krav. Min roll är att säkra upp att hållbarhet alltid finns med i det vi gör.

 

Om du bara får välja ett alternativ på hotell: Bra säng eller bra bar?

– Är man tillräckligt länge i baren så kanske sängen blir sekundär. En bra säng är en hygienfaktor på hotell – jag måste välja båda.

 

Har du personligen något favorithotell i världen? Varför just det?

– Volks Hotel i Amsterdam & Ace Hotel i London. För att de vågat gå all in på deras vision, genuin service, och för att jag vet att jag alltid träffar intressanta människor när jag är där.

 

Petter Stordalen blev hotell-vd vid 24 års ålder, således slog du honom med ett år. Vad tror du själv gör när du är lika gammal som han är nu, 53? 

– Jag vill skapa saker som inte bara förändrar utan också förbättrar och som kan påverka många människor, det hoppas jag att jag gör när jag är 53 år!