Annons

Han är ny liftchef i Idre Himmelfjäll

zoom Nu står det klart att Jens Wilhelmsson blir ny liftchef på fjällortsprojektet Idre Himmelfjäll. Han kommer senast från rollen som vd för Funäsdalen.
Nu står det klart att Jens Wilhelmsson blir ny liftchef på fjällortsprojektet Idre Himmelfjäll. Han kommer senast från rollen som vd för Funäsdalen.
PÅ NYTT JOBB. Lagom till jul nästa år är det premiär för fjällortsprojektet Idre Himmelfjäll – Sveriges största skidortssatsning på 30 år. Och nu står det klart vem som blir ny liftchef på anläggningen: ”Det ska bli jättespännande att få vara med och bygga upp en skidanläggning från början”, säger Jens Wilhelmsson, nytillsatt liftchef.
Annons

Idre Himmelfjäll ses som den största skidortssatsningen i Sverige på 30 år – investeringen beräknas landa på 1,7 miljarder kronor. Projektet startade i juli i år och till öppningen julen 2019 ska åtta liftar och tjugo nedfarter vara i drift.

I ett första läge ska cirka 90 personer anställas, och en av nyckelrollerna har gått till Jens Wilhelmsson – nytillsatt liftchef. Han kommer senast från rollen som vd för Funäsdalen och han tillträder sin nya tjänst i Idre Himmelsfjäll den 1 juni 2019.

Hur kommer det sig att du tackade ja till jobbet?

– Jag kände att jag behövde en ny utmaning och det ska bli jättespännande att få vara med och bygga upp en skidanläggning från början. Jag ser fram emot att skapa en familjevänlig skidanläggning.

Har du alltid jobbat med liftar?

– Ja, det kan man säga, för jag har sysslat med detta i 44 år. Jag började som skidlärare som nittonåring i Tänndalen och sedan lärde jag mig att tillverka snö i rollen som snöläggare på den numera nedlagda anläggningen Norrlandsporten. Och år 2007 fick jag möjligheten att rita och genomföra en stor ombyggnad av Funäsdalsberget.

Vad gör en liftchef?

– Man har överblick och ser till att allt i hela liftsystemet flyter, inklusive snötillverkning och preparering av nedfarter. Det blir mitt huvudansvar och viktigaste uppgift i Himmelfjäll. Här ska jag dessutom vara med och bygga upp själva anläggningen, det är rätt unikt.

Vad är det första du ska göra på ditt nya jobb?

– Det blir att hitta de människor som ska jobba tillsammans med mig samt att lägga grunden till att kunna börja med snötillverkningen och uppförandet av liftar.

Hur många kommer du att vara chef över?  

– Jag tippar på runt trettio personer.

Hur ska ni hitta dem?

– Det handlar både om annonsering och att vi har kontakt med Arbetsförmedlingen. Det här är attraktiva och roliga jobb som kan locka säsongare.

Vad tycker du ska bli roligast med att vara liftchef?

– Det är att få jobba med snön, jag älskar snö och vill lära mig så mycket som möjligt.

Vad är speciellt med Himmelfjälls liftsystem?

– Det är svårt att svara på eftersom det inte är byggt än. Men jag kan säga att vårt mål är att skapa en skidåkning med lättillgängliga nedfarter, som passar alla i familjen.

Öppnar något redan till den här säsongen?

– Ja, nu är det premiär för skiduthyrningen och en skidshop.

Och vad är nästa steg i liftarbetet?

– Det är att sätta igång med bygget i sommar, det första spadtaget tas när jag tillträder, då vårfloden lagt sig. Men redan nu fäller man träd för att förbereda för liftar och snösystem.