Annons

Han blir chef över nya First Hotel på Arlanda

KARRIÄR. First Hotel Arlanda Airport ska stå klart i november 2016. Jani Juselius är den som ska se till att det blir det mest centrala och attraktiva mötespunkten i Skandinavien. 
Annons

Grattis till nya tjänsten! Du kommer närmast från en roll inom tjänsteföretaget ISS Facility Services. Vad är den största skillnaden?

– Min roll på ISS var inom affärsområdet Facility Management där jag ansvarade för kontraktet med SEB Sverige. Jag hade förmånen att arbeta med fantastiska kollegor och en spännande kund men upplevde att jag inte fullt ut kunde påverka utvecklingen. I min nya roll kommer jag ha möjligheten att ”äga” verksamheten i en större utsträckning vilket jag ser som enormt spännande och utvecklande.

Vilken är din största utmaning i din nya roll?

– Jag måste nog säga att största och viktigaste utmaningen initialt blir att sätta ihop ett väl fungerande team. Jag är övertygad om att möjligheten att vara med från början i ett sådant här spännande projekt kommer ge mig mycket kompententa kandidater att välja mellan på samtliga positioner när väl rekryteringsprocessen kommer i gång under sommaren.

Hur hamnade du i hotellbranschen?

– Efter språkstudier i Italien i mitten på 90-talet sökte nyöppnade City Hotel Kungsgatan personal och jag lockades av att arbeta i en internationell miljö. Utan erfarenhet från hotell blev jag erbjuden en tjänst i receptionen och blev sedan kvar i branschen. Långt senare fick jag veta att enda anledningen till att jag blev rekryterad var att jag var den enda killen som sökte.

Vad fick dig att tacka ja till jobbet?

– Jag har tidigare arbetat på hotell som varit etablerade på sina marknader, relativt slitna produkter och i stora kedjor. När möjligheten dök upp att få vara med redan i en pre-openingfas samt bygga upp driften från början så var det ett erbjudande jag inte kunde säga nej till. Dessutom presenterade Frame Invest en spännande satsning och med sin expansiva organisation kände jag direkt att detta vill jag vara en del av.

Vilka är dina bästa egenskaper?

– Jag har en positiv inställning som har tendens att smitta av sig. Jag ser sällan några problem, och dyker det upp konverterar jag det till möjligheter. Jag hör också ofta att jag är mer av en ledare än chef vilket enligt mig är en förutsättning om du ska få ditt team med dig, speciellt när man möter kunder 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan. Delaktighet ligger mig också varmt om hjärtat, och min erfarenhet har visat att det fungerar bäst.

Hur tacklar du motgångar?

– Tidigt. Motgångar kommer med jämna mellanrum och då är det viktigt att inte ducka eller skjuta på lösningen för länge. Ingen har alla rätt, men det är viktigt att ta lärdom av sina misstag och minimera risken att samma motgång kommer igen.

Vad gör en General Manager på First Hotel Arlanda Airport?

– Är väldigt operativt engagerad, brinner för service och älskar att göra affärer. Att utveckla gästens upplevelse kommer högst upp på agendan och tillsammans med sitt team kommer arbetet med detta ständigt att pågå. När han måste vara ledig umgås han med sin fantastiska fru och sina tre barn, reser gärna, och försöker planera in tillräckligt med motion för att under 2017 kunna genomföra sin tredje IronMan.   

Hur ska hotellet utmärka sig från andra hotell?

– Områdets potential och strategiska läge ger fantastiska möjligheter att rita om hotellkartan kring Arlanda. Vårt mål är att skapa en av de mest centrala och attraktiva mötespunkterna i Skandinavien. Hotellet kommer att ha bra faciliteter för konferensgästen, kort avstånd till både flygplats och City för affärsresenären samt 150 stilrena gästrum med god plats för fridtidsresenären i samband med semester och weekendresor. Restaurangen blir hotellets vardagsrum där Business and Leisure möts på ett naturligt och avslappnat sätt. Förutom affärsresenärens närhet till Arlanda erbjuder vi ett utmärkt alternativ till att påbörja semestern 1 dag tidigare, vakna utvilad och efter frukosten få Shuttle Service direkt till sin terminal.

Varför tror du att du fick frågan att bli General Manager?

– Naturligtvis har min erfarenhet från tidigare hotelldrift med dokumenterat goda resultat spelat en vital roll. I kombination med att jag under den gedigna rekryteringsprocessen verkligen fick utrymme att presentera vad jag kommer kunna bidra med så är jag ödmjuk inför det faktum att valet föll på mig.  

Utöver allt du har gjort i din karriär, vad skulle du vilja uppnå mer?

– Tillsammans med några vänner har jag ett hobbyprojekt där vi producerar eget vin i Bordeaux. Jag har en dröm att detta projekt så småningom utvecklas till ett affärsprojekt.