Annons

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

zoom
"Jag älskar att se när folk utvecklas", säger Comfort Hotel i Västerås nya vd, Fredrik Elfgren.
KARRIÄR. Efter gymnasiet pluggade han inte vidare vidare. Fredrik Elfgren tog istället jobb som reseledare, safariguide i Kenya och sedermera trafikledare i Spanien. Han älskar att ge service, och är ny vd för Comfort Hotel i Västerås som slår upp portarna den 28 februari nästa år. 
Annons

Hej där, och välkommen till Västerås! Vilken blir din första arbetsuppgift?

– Jag började för tre veckor sedan, den 21 augusti. Det är väldigt mycket möten så här i början. Jag kommer direkt från Clarion Hotel Stockholm, och det är samma hotellkoncern, men ändå annorlunda. Comfort Hotel som varumärke där jag skall leverera ett schysst modernt hotell med urban design, där vi är stolta av att erbjuda limited service till en bra peng. Detta innebär att jag får sätta mig in i nya saker.  Nu kommer jag att sätta igång med nyrekrytering av 30 personer.

 

Hur känns det?

– Jag är taggad inför uppgiften att ta öppna ett helt nytt hotell med nästan 150 rum. Jag känner en extrem energi och vilja att få det här att bli något alldeles extra.

 

Du går från att ha jobbat som safariguide i Kenya och att vara trafikledare i Spanien till att bli hotelldirektör på Comfort Hotel i Västerås. Finns det några som helst likheter mellan de olika tjänsterna?

– Att man blir en väldigt central person vars beslut påverkar väldigt många personer. Comfort Hotel är mycket ”know your shit” och det gäller att få ihop många bitar, att vi alla agerar tillsammans mot ett gemensamt mål.

 

Och vilka skillnader ser du?

– Att man varit en del av en ledningsgrupp och har haft många bollplank till att nu gå till en liten organisation. Jag får här ett tyngre ansvar på mina axlar, men ser det som en fantastisk möjlighet och spännande utmaning.

 

Du har hunnit med mycket, kan du berätta om din yrkesmässiga bakgrund?

– Jag älskar service och tycker att det är kul att både ge och få bra service som utmärker sig och fick jobb som guide på Vingresor. Gjorde en åtta veckor lång utbildning i Spanien, älskade det. Jag fick lära mig service och försäljning. Jag var utomlands för Ving i sex år på massor av olika tjänster. När jag började sakna Sverige gick jag till Fritidsresor på huvudkontoret i Stockholm och jobbade med försäljning. Sedan till Sheraton Hotel Stockholm och så småningom tillfrågad om att börja på Clarion Hotel Arlanda på avdelningen inhouse sales, och efter tre år blev jag försäljningschef på Clarion Hotel Stockholm där jag var i totalt två år.

 

Vad är det som fått in dig i resebranschen?

– Jag är extremt passionerad för service och tycker att det är kul att både ge och få service och via en bekant fick jag jobb som guide på Vingresor. Jag gjorde en åtta veckor lång utbildning i Spanien och älskade branschen från första stund.

 

Vilken är din bästa hotellupplevelse, eller föredrar du att sova i en hydda på Kenyas savann?

– Mitt bästa minne är nog när jag fick vara med och öppna Clarion Hotel Arlanda och lyckades leverera allt det vi drömt om. Det var en kanonresa. Jag gillade känslan på ett hotell i Kenya när jag jobbade i Mombasa, där bodde jag på ett hotell med fantastiskt bemötande i receptionen. Deras ambition av att vi skulle trivas och det faktum att personalen trivdes, det fick också mig att trivas. De skojade och skämtade, men ändå på ett professionellt sätt.

 

Vad utmärker ett bra hotell, enligt dig?

– Personalen! Det är det absolut viktigaste. Har du bra personal som gillar det de gör, då kommer man långt. Alla kan lära sig ett yrke, men man måste gilla det man gör. Märker gästerna att personalen trivs, då kommer de också att trivas. Det smittar av sig.

 

Hur är du som chef?

– Jag vill väldigt gärna vara med i driften, jag vill vara med där det händer. Jag älskar att se när folk utvecklas. Ser jag att en person som växer och utvecklas, då trivs jag. Jag är ganska krävande, men samtidigt stöttande och hjälpsam.

 

… Och vad har du för ambitioner med ditt ledarskap?

– Jag vill att folk ska komma till mig med frågor och problem. Alla ska veta vilka mål de jobbar mot och att alla hjälps åt och att det blir en flytande organisation. Man ska vara ett med hotellet.

 

Vad har du för planer för Comfort Hotel i Västerås?

– Förutom att Comfort Hotel ska bli Västerås bästa hotell med bästa läget, vill vi också få in västeråsarna på till exempel afterwork och annat. Vi vill bli en central hubb, vår barception skall bli en naturlig plats att ses och hänga på.