Annons

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

zoom
"Jag lockades av utmaningen", säger Kalle Jangbratt.
KARRIÄR. Han började som hotellvaktmästare som 20-åring. Sedan dess har han varit fast i besöksbranschen. Möt Kalle Jangbratt, ny vd på Melanders Group, med uppdraget att få den nya jättekoncernen att flyta. 
Annons

Hej där, och grattis till den nya tjänsten som VD på Melanders group! Vilken blir din första arbetsuppgift?

– Jag började första augusti. Nu väntar att besöka alla ställen och träffa alla personer. Bygga en organisation helt enkelt. Det är intensivt, eftersom Melanders och Stockholms Restauranger & Wärdshus bildar en gemensam koncern finns det många att besöka.

 

Hur känns det?

– Jättebra. Det är väldigt kända och starka varumärken som jag kommer att jobba med. Det känns kul att jobba med Erik och Nils Molinder, det känns som de verkligen vet vad de har rekryterat. Ägarna hade en kravprofil som stämde bra överens med mig.

 

Du har hunnit med mycket, kan du berätta om din yrkesmässiga bakgrund?

– Nu närmast var jag CFO på Vapiano i 1,5 år, innan dess Area Business Controller på Scandic, och det blev jag i samband med att Scandic köpte upp Rica Hotels, där jag var ekonomichef. Innan dess var jag också på Scandic, som controller.

 

Vad tror du är för framtiden inom ert restaurangsegment?

– Det kommer nya krogar med olika inriktningar beroende trend hela tiden vilket är kul och så kommer det nog att fortsätta. Restaurangerna inom Melanders Group är kanske mer det klassiska hållet med husmanskost, fisk och skaldjur, vår corebusiness är det klassiska både vad gäller mat och service men självklart behöver vi hänga med i vad som händer för att hänga med i utvecklingen.

 

Vad finns det för likheter med din tidigare tjänst på Vapiano?

– Likheterna är till viss del att jobba med koncept. Nu ska vi få ihop två stora koncerner och mycket som ska hänga ihop. Min uppgift blir ju att dra nytta av storkoncernens fördelar samtidigt som starka individuella varumärken får leva sitt liv.

 

Och skillnader?

– Många så klart. Storleksmässigt blir det naturligtvis skillnad, men också att i Melanders Group har vi en väldigt bred portfölj. Publiken, den skiljer sig också åt.

 

Du går från en snabbmatskoncern till mer finlirskrogimperium, vad lockade dig?

– Att få föra samman de här två koncernerna i en och samma, det kändes spännande. Jag lockades av utmaningen av att vara i en stor koncern kontra de här starka varumärkena och balansen där samt att hitta synergierna.

 

Men, du har också lång erfarenhet från en hotellkoncern. Kan du berätta mer om det?

– Min bana inom hotellvärlden började med ett sommarjobb som vaktmästare på Scandic Park på Karlavägen och sedan var jag fast. Jag tyckte om att möta människor och på hotell finns det alla typer av människor, både gäster och kollegor. Det märktes också att om man gör ett bra jobb, då finns det möjligheter att utvecklas och avancera.

 

Vad var det som fick dig att byta till restaurangbranschen?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck, gillar utmaningar och tydliga mål så det var uppdraget på Vapiano lockade mig.

 

Hur är du som chef?

– Jag är involverande, vill att man ska kunna vara delaktig och känna ägandeskap, men jag ställer också krav på att vi gör det vi kommer överens om. Gillar också att sätta mål och driva mot det.