Annons

Hon vill ge patienterna en härlig måltidsupplevelse

zoom
"Att få vara med och göra skillnad på det här sättet lockar mig", säger Karolin Larsson, hovmästare på Karolinska Universitetssjukhusets restaurang. Foto: Pressbild
PÅ NYTT JOBB. 700 måltider om dagen, som ska smaka gott, och se vackra ut. Det ska Karolin Larsson, tidigare hovmästare på Strandvägen 1, nu hovmästare på Signatur by Coor vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, ansvara för.

Annons

Grattis till nya jobbet som hovmästare på Signatur by Coor vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Hur känns det?

­– Det känns både jättekul och omtumlande. Jag har jobbat drygt en månad och har suttit med i både robotmöten och projektledarmöten.

Du kommer närmast från tjänsten som hovmästare på ansedda restaurangen Strandvägen 1. Vad fick dig att tacka ja till ett så annorlunda jobb som detta?

– Jag har jobbat i restaurangbranschen sedan jag gick ut från restaurangskolan 1996. Att få vara med och göra skillnad på det här sättet, lockar mig. Maten är viktig för tillfrisknandet och det är häftigt att vara med och utveckla det här konceptet.

Du är hovmästare med uppdrag att leverera patientmåltider istället för att serva restauranggäster, vad innebär det?

– Jag är gruppchef för 50 måltidsvärdar. Jag ska se till att allt fungerar, att det finns en måltidsvärd på plats och att det blir en positiv matupplevelse. Vi jobbar enligt ”cookchill”-metoden, där maten tillagas och kyls snabbt. Därefter värms maten på avdelningarna och läggs upp fint av värdarna. Vi vill även minska svinnet och erbjuda större flexibilitet.

Du har beskrivit din roll som en ”spännande utmaning”, hur då?

– För det första är det spännande att ansvara för en så här stor grupp. Att överhuvudtaget vara på sjukhus är helt nytt, och att ändå arbeta med restaurangkänsla.

Vilken blir din viktigaste uppgift?

– Att se till så att måltidsvärdarna finns där och har allt de behöver.

Vilka möjligheter ser du inom patientmåltidsbranschen?

– Jag har bara hunnit jobba en månad, så det är svårt att säga det än, vi utvecklar tjänsten tillsammans.

Vilka utmaningar finns det med att leverera bra måltidsupplevelser inom en sjukhusverksamhet?

– Att lägga upp mat vackert från en portionsförpackning.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...