Annons

”Lyxigt att få kombinera ölbryggeri med restaurang”

zoom Maria Gunnarsson, ny restaurang- och bryggerichef på Tegellådan.
Maria Gunnarsson, ny restaurang- och bryggerichef på Tegellådan.
KARRIÄR. På nyöppnade Tegellådan har Maria Gunnarsson hittat det perfekta jobbet. Som restaurang- och bryggerichef och ansvarar hon både för restaurangen och ett helt nytt bryggeri. I maj ska den första husölen vara klar.
Annons

Den 21 mars öppnade ni Tegellådan i det gamla tegelhuset Gasverket i Norra Djurgårdsstaden. Hur har de första veckorna varit?

– Det har varit full rulle sedan dag ett. Man märker verkligen att det har saknats ett ställe som Tegellådan i det här området och att många har väntat på att vi ska öppna. Gästerna har varit så fina och tacksamma, vilket är jättekul. Vi vill ju att Tegellådan ska vara en plats där alla känner sig välkomna.

Du är ”huschef” med ansvar för både restaurangen och bryggeriet, vad innebär det?

– Just nu har jag koll på det mesta i huset, allt från personal till beställningar. Förutom restaurangdelen har jag också ansvar för Lådan Bryggeri som finns i samma byggnad. Jag blev färdig bryggeritekniker förra sommaren, så det känns väldigt roligt och spännande. Bryggverket och allt är på plats, men vi har haft lite strul med en plattvärmeväxlare och har inte kunnat börjat brygga än. Men inom några veckor hoppas jag sätta den första batchen.

Vad kan gästerna förvänta sig för öl från Lådan Bryggeri?

– Min dröm är att testa lite allt möjligt, men i början kommer vi att hålla det rätt enkelt och brygga tre husöl. I maj hoppas jag att vi ska ha en färdig IPA och lite senare även en session pale ale och en ljus lager. Lager är en av de svåraste stilarna och behöver lite mer lagringstid. Lådan har ju alltid satsat på fria kranar och öl från olika hantverksbryggerier. Det kommer vi att fortsätta göra. Samtidigt ska det bli väldigt roligt att få erbjuda gästerna våra egna husöl, det känns som ett naturligt steg. Visst är det lite nervöst, men allra mest ser jag det som en kul utmaning.

Hur kommer det sig att du fastnat för just öl?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och dryck och tyckt att öl är den godaste drycken. Under mina år i London jobbade jag bland annat på The Dukes Head, en bar i Highgate som är specialiserad på hantverksöl. Restaurangchefen där var väldigt duktig och jag lärde mig mycket av henne, säger hon och fortsätter:

– När hon slutade tog jag över hennes jobb och sedan har mitt intresse för öl bara fortsatt. Jag har också lärt känna väldigt många personer som jobbar med öl på olika sätt, det är en fin community.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

– Det är nog att jag får göra så många olika saker och att jag hela tiden lär mig nytt. Det känns också väldigt lyxigt att få kombinera ölbryggeri med service och restaurang. En annan sak jag gillar är att jobba i team, det har alltid varit viktigt för mig.

Vad har du för framtidsplaner?

– Just nu ser jag fram emot att få starta upp bryggeriet. Förutom det har jag fullt fokus på Tegellådan och det vi håller på att skapa här. Det är en fantastisk lokal och miljö att jobba i och det känns verkligen som att det finns en stor potential. Jag har inte tänkt längre än så, vad som händer sen får vi se.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...