Annons

Startar eget efter lång karriär i branschen

zoom Carin Stenbeck. Foto: Jessica Lindqvist
Carin Stenbeck. Foto: Jessica Lindqvist
KARRIÄR. Under två decennier har hon startat, utvecklat och lett kända restauranger både i Sverige och utomlands. Men aldrig drivit en egen – förrän nu.
"Jag kände att det var dags", säger Carin Stenbeck, som just tagit över hamnkrogen i Stavsnäs på Värmdö utanför Stockholm.
Annons

Det är inget dåligt cv hon har, Carin Stenbeck. Hon har startat och basat för krogar tillsammans med stjärnkocken Melker Andersson och byggde tillsammans med Marcus Samuelsson upp hotellrestaurangkonceptet Kitchen & Table i samarbete med Clarion Hotels. Som konsult har hon startat och utvecklat ett stort antal krogar och hjälpt fastighetsägare att planera och bygga restauranglokaler. Nu är det dags för nästa steg, ett steg många kanske förvånas över att hon inte tagit tidigare: en helt egen krog.

– Jag har jobbat väldigt mycket med uppstarter och känt att det skulle vara spännande att få göra någonting lite mer långsiktigt själv. Jag har varit på gång flera gånger, säger Carin.

”Spännande utmaning”

Under pandemin arbetade hon mycket på distans och bodde en period i Italien med familjen. När de kom hem för tre år sedan bosatte de sig i sin sommarstuga på Värmdö utanför Stockholm. Här har de blivit kvar, och det är här tankarna på att starta något eget fått tydligare konturer.

– Jag har letat en del här i krokarna och har känt att det skulle vara härligt att få vara nära vatten. När den här möjligheten dök upp så tänkte jag att det känns som en spännande utmaning.

Hamnkrogen i Stavsnäs har tidigare varit en renodlad sommarrestaurang. När Carin nu tar över får restaurangen namnet Stavsnäs Krog och siktet är inställt på att ha öppet större delen av året, med undantag för januari, februari och mars.

För bofasta och de på språng

Carin Stenbeck ser en stor potential i krogens läge, bara några meter från kajen. Stavsnäs Vinterhamn, som den heter trots att trafiken är som allra livligast under sommaren, är en av Stockholms skärgårds allra viktigaste knutpunkter. Här passerar varje år hundratusentals människor – bofasta, sommargäster och dagsresenärer – på väg till och från stora skärgårdsdestinationer som Sandhamn, Runmarö, Harö och Eknö. Många har bråttom, och just snabbhet kommer att vara en viktig del av Stavsnäs Krogs koncept, berättar Carin. Krogens bakficka blir en pizzeria där Carin vill satsa på pizzor serverade i skurna bitar, al taglio, lätta att greppa i handen för den som är på språng och har en avgångstid att passa.

– Vi ska ha lite mer otraditionella toppings med mycket grönt och kanske lite experimentella smaker. Jag kallar det för trädgårdspizza.

Tanken är också att stressade resenärer ska kunna förbeställa mat från menyn och få den med sig i en påse innan de åker vidare ut i skärgården.

Men Stavsnäs Vinterhamn är också en destination i sig. Här finns en gästhamn för fritidsbåtar, bangolf, kajakuthyrning och en del service. Alldeles i närheten ligger en badplats.

Stavsnäs Krog har en terrass på hela 300 kvadratmeter som ska få en grön inramning med växter och träd i krukor.

– Det är precis ut mot vattnet så vi har första parkett för den som vill följa hamnverksamheten. Jag gillar att det är en ganska urban hamn med både gods- och passagerartrafik.

Avslappnat och hållbart

Restaurangens matsal har ungefär 60 sittplatser, en liten bar och en loungedel. Carin eftersträvar en opretentiös känsla.

– Det ska vara en skärgårdskrog i den bemärkelsen att det ska kännas liksom rustikt. Inte så mycket krusiduller utan väldigt tillgängligt. Vi kommer att följa säsongerna och satsar just nu på svensk sommarmat, grönt, krispigt och fräscht.

Hållbarhet är viktigt för Carin, som så långt det är möjligt kommer att satsa på råvaror från lokala producenter.

– Det är det så klart många som gör här ute, och jag vill vara med och bidra till det. Det finns en hel del häftiga tillverkare och producenter på Värmdö som jag känner att man gärna vill lyfta fram.

Erfaren och redo – nu letar hon medarbetare

Alla år i ledande befattningar och som konsult i restaurangbranschen har gett Carin erfarenheter hon naturligtvis har stor nytta av nu när hon öppnar sin första egna krog.

– Ja, jag har koll på omfattningen av alla delar, alltifrån säkerhet till personal, vad saker och ting kostar och vilka olika leverantörer man ska vända sig till. Där känner jag mig väldigt trygg. Skillnaden är ju att jag tidigare har varit den som projektlett och kanske jobbat tillsammans med ett team. Just nu är jag i princip själv. Men jag kommer ju att få in kollegor löpande som kommer att hjälpa mig med de olika delarna. Jag behöver inte ha alla hattar på mig.

Carin räknar med att öppna Stavsnäs Krog till midsommar. Rekryteringen av personal pågår för fullt.

– Jag söker både kockar, kallskänk, serveringspersonal och pizzabagare. Under högsäsong kommer vi nog att vara nio, tio personer som är här och jobbar, säger Carin och fortsätter:

– Sedan är det ju allt annat. Serveringstillstånd, brandskydd, larm och säkerhet. Det är högt och lågt. I dag har jag stått och laserat bordsskivor. Totalt är det nästan mer än jag kan hantera. Men det är väldigt kul. Väldigt spännande.