Annons

”Superkul att bli en del av ledningen”

zoom Maja Welandson har haft flera bra chefer. Nu är hon själv en del av ledningsgruppen och butiks- boende- och gästchef på High Chaparral.
Maja Welandson har haft flera bra chefer. Nu är hon själv en del av ledningsgruppen och butiks- boende- och gästchef på High Chaparral.
KARRIÄR. Maja Welandson tar plats i High Chaparrals ledningsgrupp och är ny butiks- boende- och gästchef. Det trodde hon inte när hon började grädda våfflor i parken som tonåring. Eller gjorde hon det?
Annons

High Chaparral skapades av Gnosjö-sonen Bengt ”Big Bengt” Erlandsson och slog upp portarna 1966. Uppvuxen i Smålandsstenar, bara 30 minuter från den västerninspirerade temaparken, är det kanske inte så konstigt att Maja Welandson tidigt fick upp ögonen för möjligheterna till roliga, varierade jobb.

­­– High Chaparral har alltid legat mig varmt om hjärtat. Jag har varit här sedan jag låg i vagnen och när jag var barn sade jag alltid att jag skulle jobba här när jag blir stor. Då tänkte jag nog i och för sig att jag skulle vara med i showen och göra stunts men det lämnar jag till proffsen.

Från våfflor till ledningsgrupp

Som tonåring började Maja Welandson jobba extra i en våffelstuga och har sedan dess jobbat på flera av parkens restauranger och butiker.

2019 blev hon konferensansvarig och sedan 2020 är hon gästservice -och boendeansvarig. I anslutning till sin befordran antar Maja Welandson även ansvaret för butiksverksamheten och ska ingå i ledningsgruppen.

– Det känns superkul att bli en del av den inre kretsen och få vara med och driva arbetet framåt. Det är något jag alltid har velat. När jag ser lilla Maja i vagnen framför mig så känns det verkligen speciellt.

Vad är det som gör att du och High Chaparral går så bra ihop?

– Det är en enkel och rolig och öppen atmosfär här, det är som att vara i en annan värld. Alla blir så delaktiga, det låter nästan klyschigt men det är verkligen så.

Tuffare tider framöver?

För tillfället är det stängning av parken för säsongen som står på agendan. Det är full fart med inventeringar och sedan utvärdering. Under säsongen 2022 såldes det exempelvis 219 376 paket leksaksskott – och en lärdom är att det aldrig får vara långt till en butik som säljer just de populära skotten.

– En viktig del för mig blir att se hur organisationen kring mina avdelningar ska se ut. Det ska vara ordning och reda så att vi går in i säsongen med rätt förutsättningar – hur ska vi utvecklas om det blir lite tuffare tider framöver, hur påverkar det gästerna?

Rekryterar för nästa säsong

Så småningom ska också rekryteringsarbetet till nästa säsong dra i gång. Och där finns det utmaningar.

– Vi kände i år att det var svårare än vanligt, många har sadlat om under pandemin. Det här är ju säsongsbetonade jobb och för oss är viktigt att vi har team som är 50 – 50 med nya och gamla medarbetare. Vi drar eventuellt i gång med rekryteringen tidigare men jag vill tro att läget stabiliserar sig nu.

Vad är bra ledarskap för dig?

– Det handlar om kommunikation och medmänsklighet, att man förstår att det är människor man jobbar med. Att kunna se att olika människor har olika behov, säger Maja Welandson och fortsätter:

– Jag har själv haft många bra chefer som har sett och hört mig. Det är så viktigt att man känner sig uppskattad.

Läs mer: Lyckad politikerdialog på High Chaparral