Annons

Lyckad politikerdialog på High Chaparral

zoom Politiker och representanter från besöksnäringen möttes i temaparken High Chaparral. Foto: Frida Arvidsson
Politiker och representanter från besöksnäringen möttes i temaparken High Chaparral. Foto: Frida Arvidsson
NYHETER. Visita samlade politiker och representanter från besöksnäringen för en fullspäckad dag på High Chaparral. Syftet var att få igång en dialog kring näringens just nu viktigaste frågor.
Annons

– Inte för att skryta, men det blev jäkligt bra!

Det råder inga tvivel om att Frida Arvidsson, regionansvarig på Visita Västra, är nöjd med politikerdialogen som hölls i den småländska temaparken en fredag i maj. 18 riks-, region- och kommunpolitiker anslöt sig till mötet dit samtliga riksdagspartier fått en inbjudan.

– Det blev en riktigt bra dialog och det var också väldigt gynnsamt att vi var just på High Chaparral, att vi befann oss mitt i besöksnäringen, säger hon.

Sänkt arbetsgivaravgift viktig fråga
De samtal som fördes gällde branschens mest akuta frågor – sänkta arbetsgivaravgifter, sänkt moms på logi, regelförenklingar och stimulansåtgärder för att stötta näringen i kompetensförsörjningsfrågan.

– Att sänkta arbetsgivaravgifter ska förlängas eller helst permanentas är vår viktigaste fråga. Och eftersom hotellen inte kommit upp i de nivåer som de hade innan pandemin och haft det tufft, lobbar vi även för sänkt moms på logi för att näringen ska kunna hämta andan.

– Generellt är också regelförenklingar viktigt för våra medlemmar. Och kompetensförsörjningen! Arbetsförmedlingen måste matcha bättre, sammanfattar hon.

Hur upplever du att den svenska besöksnäringen mår just nu?

– En stor utmaning är personalbristen. Jag har nog inte träffat en enda medlem som sagt att det är lätt att hitta personal i dag. Men många tror också på en väldigt bra sommar och det kan säkert slås säsongsrekord på en del platser. Många är också väldigt glada över att pandemin mer eller mindre är över och att vi får ses igen, säger Frida Arvidsson.

Hon upplever att de generellt fått väldigt positiv respons från politikerna. Detta trots att många har ont om tid med tanke på höstens val.

– Det är förståeligt att inte alla kunde vara med, men jag upplever ändå att det finns stor förståelse och intresse för frågorna. Man förstår problematiken, säger hon.

Vill du bli medlem i Visita?
Vi hjälper svenska företag inom besöksnäringen. Läs här om fördelarna med att vara medlem!
Många spelare har kommit tillbaka

Många spelare har kommit tillbaka

Efter pandemin har de spelande gästerna hittat tillbaka till Vegas och antalet nya spelare har ökat markant. I år har ungefär 30 000 nya spelare registrerat sig hittills och störst är ökningen bland 18–30-åringarna...